İçeriğe atla

Silezya Ordusu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Silezya Ordusu, Bohemya Ordusu gibi 1813'ten 1815'e kadar Napolyon'a karşı Alman Harekatında Müttefik birliklerinin büyük bir birliğiydi.

Kuruluş öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

1813 Alman Harekatında Großgörschen Muharebesi ve Bautzen Muharebesi'nin maliyetli savaşlarından sonra, müttefikler Prusya ve Rusya, 4 Haziran 1813'te Fransızlarla bir ateşkes üzerinde anlaştılar ve birliklerini Silezya'daki Schweidnitz (günümüzde Świdnica) yakınlarındaki bir savunma pozisyonuna çektiler. Reichenbach Antlaşmaları ile Avusturya, Prusya-Rus koalisyonuna katıldı ve 12 Temmuz 1813'te Trachenberg Kalesi Konferansı'nda Prusya Kralı III. Friedrich Wilhelm, Rus Çarı I. Aleksandr ve eski Fransız Mareşali Bernadotte ile Genelkurmay Başkanı Mareşal Josef Wenzel Radetzky von Radetz aracılığıyla Napolyon'un ordularına karşı ortak bir strateji planı imzaladı. Avusturya, Fransa'ya savaş ilan ettikten sonra, Müttefik birlikleri, o ana kadarki Alman Harekatında en büyük askerî güç olmak için İsveç ve Büyük Britanya ile birlikte yeniden bir araya geldi.[1]

Kuruluşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bundan sonra, İsveç veliahtı Bernadotte komutasındaki Kuzey Ordusuna bağlı olarak Prens Karl Philipp komutasındaki Bohemya Ordusu gibi General Gebhard Leberecht von Blücher komutasında Silezya Ordusu kurulur. Silezya Ordusu; Ludwig Yorck von Wartenburg, Alexandre Andrault de Langeron, Guillaume Emmanuel Guignard de Saint-Priest (8. kolordu), Zakhar Dmitrievich Olsufiev (9. kolordu), Pyotr Mihayloviç Kaptseviç (10. kolordu), Fabian Gottlieb von der Osten-Sacken (11. kolordu) ve Ilarion Vassiltchikov'un (4. süvari kolordu) birliklerinden meydana geliyordu.

Mart 1814'te Prusya 3. Kolordu Komutanları Friedrich Wilhelm Freiherr von Bülow ve Rus Ana Ordusu 2. Kolordu Wintzingerode, sırasıyla Kasım ve Aralık 1813'te birlikleriyle Kuzey Ordusu'ndan ayrılarak Belçika ve Hollanda üzerinden Fransa'ya girdiler ve Soissons'ta Fransız birliklerini başarıyla kuşatma, ayrıca Blücher'in yüksek komutasına boyun eğdi.

Mart 1814'te, Kasım ve Aralık 1813'te birlikleriyle birlikte Kuzey Ordusu'ndan ayrılan ve Belçika ve Hollanda üzerinden Fransa'ya yürüyen 3. Prusya Kolordusu Friedrich Wilhelm Freiherr von Bülow ve Rus Ana Ordusu 2. Blücher'in en yüksek komutanı olan Soissons'ta Fransız birliklerini teslim etti ve başarılı bir şekilde kuşattı.

Ordu[değiştir | kaynağı değiştir]

Sonbahar harekâtı sırasında, Bohemya ve Silezya orduları önce Napolyon liderliğindeki birliklerin peşinde ayrı yollar izlediler ancak bu iki ordu yine Fère-Champenoise Muharebesinde birleşerek ilerlediler .

Ağustos 1813'te Silezya ordusu 105.414 kişilik bir savaş gücüne sahipti. Leipzig Muharebesi'nde ordunun yedek birlik olarak yaklaşık 68.000 asker ve 10.000 süvariden oluşan bir savaş gücü vardı. Mart 1814'te Bülow ve Wintzingerode birliklerinin birleşmesi ile 100.000'den fazla askere ulaştı.

Savaşları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Freiherr von Freytag-Loringhoven (1900). Aufklarung und Armeefuhrung : dargestellt an den Ereignissen bei der Schlesischen Armee im Herbst 1813. Harold B. Lee Library. Berlin, Germany : Ernst Siegfried Mittler und Sohn.