Sia ferox

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sia ferox
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Arthropoda
Sınıf: Insecta
Takım: Orthoptera
Alt takım: Ensifera
Familya: Stenopelmatidae
Cins: Sia
Tür: S. ferox
İkili adlandırma
Sia ferox
Giebel, 1861
Sinonimler
  • Anostostoma couloni Saussure, 1862
  • Sia couloni (Saussure, 1862)

Sia ferox, (Diğer adları: Riokko (Endonezyaca: リオック) ve Obakekorogisu (Japonca: オバケコロギス)) Endonezya'da yaşayan bir cırcır böceği türüdür. Stenopelmatidae ailesine ve Sia cinsine aittir.[1]

Görünüşü[değiştir | kaynağı değiştir]

Uzunlukları 65-80 milimetre aralıklarındadır. Temel şekli kudüs cırcır böceklerine benzese de, biraz daha ince uzun bir yapıya sahiptir. Gövdesinin rengi kahverengidir. Dişileri Gryllacridida veya Anostostomatidae türlerinin aksine, daha ilkel bir yumurtlama borusuna sahiptir. Sia incisa türüne benzer türlerin Malezya'da ortaya çıkmasına rağmen, S. Ferox Endonezya'da yaşayan tek Stenopelmatidae türüdür.

Ekolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yağmur ormanlarının zemininde bulunan diğer böcekleri avlayan gece yırtıcısı bir böcektir. Diğer Stenopelmatidae türleri gibi, Sia ferox da genellikle gün boyunca yuvasında saklanır. Geceleri ise yuvasından çıkıp örümcekler, cırcır böcekleri ve çekirge gibi avlarını arar. Yetersiz araştırma nedeniyle S. ferox'un ayrıntılı ekolojisi henüz bilinmemektedir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "species Sia ferox Giebel, 1861: Orthoptera Species File". orthoptera.speciesfile.org. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2021.