Shy Away

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Shy Away"
(Livestream Version) kapak fotoğrafı.
Scaled and Icy albümünden
Twenty One Pilots single
Yayımlanma7 Nisan 2021
Kaydedilme2020-2021
TarzIndie Rock , Synth-pop Alternative Rock , Pop Rock
Süre2:55 (albüm versiyonu)
6:01 (MTV Unplugged versiyonu)
ŞirketWarner Music Group
Fueled by Ramen
YazarTyler Joseph
YapımcıTyler Joseph
Twenty One Pilots single kronolojisi
"Christmas Saves the Year"
(2020)
"Shy Away" "Choker"
(2021)

"Shy Away" Amerikan müzik ikilisi Twenty One Pilots tarafından yazılan ve kaydedilen bir şarkı. 7 Nisan 2021 günü plak şirketleri Fueled by Ramen/WMG aracılığıyla, altıncı stüdyo albümleri Scaled and Icy'nin ilk teklisi olarak yayınlandı.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Grubun solisti Tyler Joseph, küçük kardeşi Jay Joseph için bir kayıt stüdyosunun nasıl işlediğine dair bir eğitim olarak "Shy Away" şarkısını yazdı. Kayıt sırasında Joseph'in yeni doğmuş kızı Rosie, Joseph'in şarkıda tutmaya karar verdiği bir ses çıkardı. Joseph bu sesi şarkının başına ekledi.[1]

Şarkı, grup üyeleri arasındaki COVID-19 salgınının sınırlı etkileşimi nedeniyle sanal olarak iletişim kurularak oluşturuldu.[2] Grubun altıncı stüdyo albümü Scaled and Icy'nin duyurulmasından iki gün sonra yayınlandı.

Klip[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkının klibi, Miles Cables ve AJ Favicchio tarafından yönetildi. Klip ikilinin yeni albüm çağını, her albümde değişen grup renklerini gösteriyor. Klipte görünen yeni grup renkleri ise açık mavi, pembe ve sarının canlı renkleri olarak seçildi. Klipte aynı zamanda eski albümlerine de göndermeler yapıldı.[3]

Şarkının Miles Cable ve AJ Favicchio tarafından yönetilen müzik videosu da şarkıyla eş zamanlı olarak yayınlandı. Videoda ikilinin yeni "çağı" ve her albüm döngüsünde değişen yeni renk şeması sergileniyor. Videoda yeni renkler belirgin bir şekilde öne çıkıyor: açık mavinin, pembenin ve ara sıra sarının canlı tonları.[4] Videoda, Joseph ve Dun tarafından canlandırılan birkaç arka plan müzisyeni, daha önceki albümleri Vessel ve Blurryface'in tarzlarına gönderme yaparak, yırtık ve yanmış kar maskeleri takıyor.[4]

Nisan 2024 itibarıyla video YouTube'da 54 milyon görüntülemeyi aştı.

Ticari performans[değiştir | kaynağı değiştir]

Takipten sadece iki gün sonra "Shy Away", ABD Billboard Hot Rock & Alternatif Şarkılar listesinde 20. sıradan ilk kez listeye girdi ve 7. sıraya yükseldi.[5] Alternative Airplay listesinde şarkı 1 numaraya kadar yükseldi ve 8 hafta boyunca zirvede kaldı. Parça Rock Airplay listesinde de 1 numaraya ulaştı. Şarkı, 24 Nisan 2021 tarihli listede ABD Billboard Hot 100 listesinde 87. sıradan ilk kez yer aldı ve bir sonraki hafta düşmeden önce albümde listeye giren tek parça oldu.

Emeği geçenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdakiler Scaled and Icy'nin resmi notlarından alınmıştır.[6]

  • Tyler Joseph – vokal, gitar, bas, klavye, synthesizer, programlama, prodüksiyon
  • Josh Dun – davul, perküsyon, geri vokal

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Twenty One Pilots spill the beans on their 'colourful' new single, Shy Away". BBC News (İngilizce). 7 Nisan 2021. 10 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2021. 
  2. ^ "twenty one pilots drop new single Shy Away, announce upcoming album Scaled And Icy". Kerrang!. 7 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2021. 
  3. ^ Campbell, Rachel (7 Nisan 2021). "twenty one pilots kick off 'Scaled And Icy' era with "Shy Away"—watch". Alternative Press (İngilizce). 7 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2021. 
  4. ^ a b Campbell, Rachel. "twenty one pilots kick off 'Scaled And Icy' era with "Shy Away"—watch". Alternative Press Magazine (İngilizce). Erişim tarihi: 20 Nisan 2024. 
  5. ^ "Twenty One Pilots | Biography, Music & News". Billboard (İngilizce). Erişim tarihi: 20 Nisan 2024. 
  6. ^ "TWENTY ONE PILOTS ' SCALED AND ICY' (TNSN DVSN)". Tension Division (İngilizce). Erişim tarihi: 20 Nisan 2024.