Shmuel Ben Artzi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Shmuel Ben Artzi
Kendi dilinde adıשמואל בן ארצי
DoğumSamuel Han
31 Aralık 1914
Ölüm9 Kasım 2011
MeslekYazar, şair ve eğitimci

Shmuel Ben-Artzi ( İbraniceשמואל בן ארצי; 31 Aralık 1914 – 9 Kasım 2011), arasında yaşamış şu an Rusya sınırları içerisinde bulunan Bilgoraj doğumlu İsrailli yazar, şair ve eğitimci. Ayrıca Ben-Artzi İsrail başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da kayınpederidir.

Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Ben-Artzi, 31 Aralık 1914'te Rusya İmparatorluğu'nun Kongre Polonyası Biłgoraj'da Samuel Han'da doğdu. Novardok yeşivasının dünyasını üç kitabında ölümsüzleştirmesiyle tanınıyor.

1933'te Filistin'i manda altına alma çalışmaları doğrultusunda yaşadığı topraklardan Kudüs'e göç etti ve Haham Yaakov Yisrael Kanievsky'nin başkanlığını yaptığı Bnei Brak'taki Beit Yosef yeşivada okumaya başladı. Yaklaşık bir yıl sonra yeşivadan ayrıldı ve Bnei Brak korularında çiftçi ve Netanya'da tarım yöneticisi olarak çalışmaya başladı. 1945'te Irgun yeraltı askeri grubunda görev yaptı ve ardından 1946'dan 1948'e kadar olan süreçte Yahudi paramiliter örgütü Haganah'da görev aldı ve kısa süre sonra İsrail Savunma Kuvvetleri'de kritik görevlerde bulundu.[1]

Sonraki yıllarında kariyerine öğretmen olarak devam etti ve bir aile kurdu. Hayfa Üniversitesi'nden İncil, edebiyat ve İbrani dili alanında lisans ve yüksek lisans derecesi aldı. Devam eden yıllarda şiir, çocuk kitapları ve bir roman da dahil olmak üzere birçok kitap yayınladı.

Ben-Artzi kariyerine 1946 yılında Tiberya'daki okulda öğretmenlik yaparak başladı.[2] 1950'de Kibbutz Mahanayim'de öğretmenliğe devam etti. İki yıl sonra aile Kfar Hittim'e taşındı. Daha sonra ailesiyle birlikte Kiryat Tiv'on'a taşındı. 1967'den itibaren Ben-Artzi, Nahalal'da öğretmenlere yönelik bir seminerde öğretmenlik yapmaya devam etti ve daha sonra on yıl boyunca bu seminerin okul müdürü olarak çalışma hayatına devam etti.

Uzun yıllar seküler bir hayatı tarzı sürdürdükten, son yıllarında daha dindar bir yaşam tarzını benimsedi.

2010 yılında, 15 yaşındaki torunu Avner Netanyahu'nun, Uluslararası İncil Yarışması'na hazırlanmasına yardım etti.

Hayatının son zamanlarında sağlığının giderek kötüye gitmesinin ardından Kudüs'teki başbakanlık konutunda Sara Netanyahu tarafından bakıma alındı.[3]

9 Kasım 2011'de Kudüs'te 96 yaşındayken hayatını kaybetti.[4]

Yazılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ben-Artzi, "Şehriniz Kudüs: Davud Şehri ve Nesiller Boyunca İsrail Milletinin Bilinci", "İsrail'de Tatiller: Eski ve Yeni" ve "Eğlenceli İncil: Üç Kapsamlı İncil Sınavı" gibi oldukça bilinen kitapları dahil olmak üzere toplamda 12 kitap yazdı. 2000 yılında Ka-Tzetnik Kitap Ödülü'ne aday gösterildi ve kazandı.[5]

Kişisel hayatı[6][değiştir | kaynağı değiştir]

Altıncı nesil Kudüs olan ve Vilna Gaon takipçilerinin soyundan gelen Chava (kızlık soyadı Paritzky) ile evlendi. Çiftin dört çocuğu oldu:

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Shmuel Ben Artzi, father of Sara Netanyahu, dies - St. Louis Jewish Light: Nation - Shmuel Ben Artzi, father of Sara Netanyahu, dies: Nation
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2023. 
  3. ^ "מת שמואל בן ארצי, אביה של אשת ראש הממשלה - מדיני-ביטחוני - הארץ". 4 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2023. 
  4. ^ "Shmuel Ben Artzi, father of Sara Netanyahu, dies". 9 Kasım 2011. 18 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ Shlomo Cesana (10 Kasım 2011). "(Newsletter) Shmuel Ben-Artzi: an educator and humble man". Israel Hayom. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2015. 
  6. ^ "Curriculum Vitae – Sara Netanyahu". 8 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]