Severance: Blade of Darkness

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Severance: Blade of Darkness
GeliştiricilerRebel Act Studios, Fire Falcon, General Arcade
YayımcılarCodemasters(2001), SNEG(2021)
PlatformMicrosoft Windows
Çıkış
  • KA: 19 Şubat 2001
  • AV: 23 Şubat 2001
TürlerAksiyon-Macera
Hack and slash
ModTek oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Severance: Blade Of Darkness 2001 yılında Rebel Act Studios tarafından üretilen ve Codemasters firması tarafından yayınlanan bir Third Person Pc dövüş-aksiyon oyunudur. İspanyolca'dan doğrudan çevrilmiş ismi "Edge Of Darkness" tir. Ancak aynı isimde Amerika'da yayınlanan bir Tv serisi olduğu için oradaki dağıtıcı firma, ismi " Blade Of Darkness " olarak değiştirdi ve daha sonra Avrupa'daki kopyalara da aynı işlem uygulandı. Ekim 2021'de güncellenmiş versiyonu Steam üzerinden yayınlanmıştır.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Severance'ın, kılıçlar, büyüler ve benzeri öğelerle donatılmış, hemen fark edilir fantezik bir şekli vardır. Dört oynanabilir karakter içerir: Tukaram; bir barbar, Naglfar; bir cüce, Sargon; bir şövalye ve Zoe; bir maceracı. Her karakter farklı bir haritada başlar, ancak ilk bölümün ardından gelen tüm haritalar ortaktır. Karakterlerin farklı özellikleri, farklı silah seçimleri, farklı derecedeki güçleri ve dayanıklılık, zeka ve defanslarında farklı zayıflıkları ve en önemlisi de her biri şahsına münhasır kombo veya hareket kombineleri vardır. Karakterleriniz oyun içerisinde ilerledikçe, level atlamalarını ve yeni özel ataklar ile, yön tuşları sayesinde, daha çok beat-em-up tarzı oyunlardaki gibi, kombo kombinasyonlarına olanak sağlayan yetenekler kazanmalarını sağlayacak tecrübe puanları kazanırlar. Bu özel ataklardan bazıları silahlara özgüdür ve devasa boyutlarda zarar verebilir veya aynı zamanda birden fazla düşmana etki edebilir.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Tanrı Ahura Mazda Ilkel Kaos'u yaratır ve onu aydınlık ve karanlık olmak üzere iki parçaya böler. Onlara yaşam ve düşünme kabiliyeti bahşeder. Böylece Işığın Ruhu Spenta Manyu ve Karanlıklar Prensi Angra Manyu doğmuş olur. Ahura Mazda artık evrendeki yalnızlığından kurtulmuştur. Fakat Karanlıklar Prensi, babasının yerine geçme arzusuna sahipti. Bu sebeple gizlice yaratılışın gizli dilini öğrenir ve yeni bir varlık yaratır. Yarattığı yeni varlık, Karanlıklar Prensi'nin emirlerine itaat etmez ve gittikçe güçlenerek kendi özünün bir parçası haline gelir ve korkunç yaratıklar ve şeytanlar yaratır. Tanrı ve Işığın Ruhu, onu durdurmaya çalışırlar ve büyük bir savaş patlak verir. Yeni varlığı zayıflatır ve sonunda yok ederler. Fakat savaşın sonunda Tanrı bitkin düşmüştür ve bu sebeple evrenin en uzak köşesinde inzivaya çekilir ve bir daha görünmez. Bilge insanlara göre geri dönüşü ancak zamanın sonunda olacaktır.

Zaferle gururlanan genç Tanrılar, babalarının yaratımlarını tamamlamak üzere, Güneş'e, Ay'a ve Dünya'ya şeklini verirler. Fakat Karanlıklar Prensi'nin yarattığı karanlık yaratıklar yeni bir savaş başlatır ve bu kargaşanın ortasında, Karanlıklar Prensi, yeni doğmuş insan ırkının ruhlarını yozlaştırmaya çalışır. Dünya büyük tehlike altındadır. Bu yüzden Tanrı'nın en genç kızlarından Ianna, çok güçlü bir büyü yaparak, Tanrıları dünyadaki yaşam alanlarından kovarak Dünya'yı onlara tamamen kapatır. Işığın Ruhu Spenta Manyu Güneş'e gider ve oradan gündüzleri Dünya'yı korumak için yerini alır. Ianna ise Ay'a gider ve oradan geceleri Dünya'yı korumak için yerini alır. Böylece gece ve gündüz döngüsü başlayarak Dünya'nın yeni bir denge çağına başlamasına vesile olur. Tanrılar yeryüzünden gitmiş olsalar bile yarattıkları, yeryüzünde kalmaya devam ederler. Böylece de insanlığı, karanlık yaratıklar ve iblislerle tek başına tehlikeli bir mücadeleye bırakmış olurlar.

Bu mücadele çok uzun yıllar devam eder. Ta ki Eresh Kigal isimli genç bir kahraman ortaya çıkıp Karanlığa meydan okuyuncaya kadar. Eresh Kigal, Ianna tarafından kutsal kılıcı kuşanması ve Karanlığa kendi ininde meydan okuması için seçilmiş bir savaşçıydı. Kahraman, Karanlığı mağlup eder fakat savaş sonunda aldığı ölümcül yaralar sonucunda ölür. Arkadaşları, Eresh Kigal'ı Ianna'nın tapınağına, Ianna'nın kutsal kılıcıyla birlikte gömerler. Mezarı açacak dört büyülü taşı saklarlar. Cüce Frair, zamanla Karanlık tarafından bozularak Karanlığın Kılıcı'na dönüşen Ianna'nın kılıcının tekrar eski gücüne kavuşabilmesi için gerekli olan, Tanrıların hikâyelerini içeren altı sihirli tableti tehlikeli tuzakların bulunduğu gizli odalara saklar.

Bu olaylardan uzun yıllar sonra Karanlık geri döner ve Dünya'nın sonunu getirmeye hazırlanır. Karanlık yaratıklar her yere yayılır ve beraberlerinde yıkım getirirler. Yeni kahraman (oyunda oyuncunun seçtiği kahraman) Ianna'nın tapınağına giderken, Dünya'nın farklı yerlerinde bulunan ve Eresh Kigal'ın mezarını açan dört sihirli taşı, Ianna'nın kılıcını tekrar eski gücüne kavuşturacak ve karanlığın tesirinden kurtaracak altı sihirli tableti ele geçirmek zorundadır. Böylece mezar tekrar açılacak ve kutsal kılıç eski gücüne kavuşacak, yeni kahraman Karanlığa meydan okuyacak güce sahip olacaktır.

Oyun, oyuncunun oynayış biçimine göre iki farklı şekilde sona erer.

Kötü son; Kahraman, altı sihirli tabletin hepsini bulamaz ve Tanrıların tüm hikâyesi bir araya gelmediğinden Ianna'nın kılıcı eski gücüne kavuşamaz. Dal Gurak'ın kalesinde, kötülüğün lordu olan Dal Gurak'ı alt eder fakat Karanlığın ini olan The Abyys'e giremez ve Karanlığın sahibi Kaos Lordu'nu öldüremez. Böylece Kaos Lordu, yeniden dirilişini bekleyecek ve bir gün Dünya'nın ve zamanın sonunu getirecektir.

Asıl Son; Kahraman, altı sihirli tabletin hepsini bulur ve Tanrıların tüm hikâyesi bir araya geldiğinden Ianna'nın kılıcı eski gücüne kavuşur. Kahraman Dal Gurak'ı öldürür ve The Abyys'e, Karanlığın inine girerek burada çeşitli yaratıklar ve iblislerle çarpışır. En sonunda Karanlığın sahibi Kaos Lordunu öldürür ve onu tamamen yeryüzünden siler. Sonunda kahraman, Ianna'nın tapınağına geri döner ve Eresh Kigal'ın mezarına kılıcı iade eder ve oradan uzaklaşır.

Mekanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyundaki bölümlerin pek çoğu, Orta Doğu, Orta Asya, Avrupa, Afrika ve Güney Amerika'daki tanıdık ortamları, hayali veya telaffuzu birazcık değiştirilmiş isimler altında yansıtmaktadır.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunun ismi olan Blade of Darkness, ismini hikâyenin sonunda oyuncu tarafından elde edilen kılıçtan alır. Kılıcın asıl adı Ianna's Sword olarak geçer ve Blade of Darkness'ın esas formunu ihtiva eder.

Oyunun ana konusunu oluşturan genel mitolojik anlatılar, Sümer Mitolojisi, Zerdüştlük gibi dinler ve mitolojilerde bulunan karakterlerin isimlerinin veya özelliklerinin değiştirilerek yeniden kurgulanmasıyla oluşturulmuştur.

Oyun, kendi hayran kitlesi tarafından, oynanış, hikâye anlatış biçimi, zorluk seviyesi ve bazı oyun içi mekaniklerinden dolayı ''souls-like'' oyunların öncülü kabul edilmektedir. Güncellenmiş versiyonu ''soulsborne'' oyunların öncülü şeklinde tanıtılarak piyasaya sürülmüştür.[1]

  1. ^ "Blade of Darkness Steam'de". store.steampowered.com. 13 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2021.