Sessizlik Denizi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ay'daki Sessizlik Denizi görünümü

Sessizlik Denizi, Mare Tranquillitatis (Latince tranquillitātis, Sakinlik Denizi veya Huzur Denizi) Ay'daki Tranquillitatis havzasında yer alan bir Ay havzasıdır. Başka bir gök cismi üzerinde insanlar tarafından ziyaret edilen ilk yerdir.

Havza içindeki malzeme, Üst İmbriyen çağının orta ve genç yaş grubunda oluşmuş bazalttan oluşmaktadır. Çevredeki dağların Alt İmbriyen dönemine ait olduğu düşünülmektedir, ancak asıl havza muhtemelen Ön Nektariyen dönemine aittir. Havzanın kenarları düzensizdir ve tanımlanmış çok halkalı bir yapıya sahip değildir. Bu havzanın içindeki ve yakınındaki düzensiz topografya Tranquillitatis, Nectaris, Crisium, Fecunditatis ve Serenitatis havzalarının Procellarum havzasının içinden geçen iki halka ile kesişmesinden kaynaklanmaktadır. Mars'ın kuzeydoğu kenarındaki Palus Somni, Tranquillitatis'ten taşan bazalt ile doludur.

Buzz Aldrin Huzur Üssünde

Bu bölge Ay'ın geri kalanına göre hafif mavimsi bir renk tonuna sahiptir. Renk işlendiğinde ve birden fazla fotoğraftan çıkarıldığında oldukça iyi bir şekilde göze çarpar. Renk muhtemelen bazaltik toprak veya kayalardaki yüksek metal içeriğinden kaynaklanmaktadır.[1]

Havza, 20 Temmuz 1969'da UTC saatiyle 20:18'de Ay'a ilk mürettebatlı inişin yapıldığı yerdi. Astronotlar Neil Armstrong ve Buzz Aldrin, Kartal lakaplı Apollo 11 Ay Modülü ile yumuşak bir iniş yaptıktan sonra Armstrong Dünya'daki uçuş kontrolörlerine "Houston, Huzur Üssü burada. Kartal iniş yaptı." 0.8°N 23.5°E [1]'deki iniş alanı Armstrong'un verdiği isimle Huzur Üssü olarak adlandırılmış ve üssün kuzeyindeki üç küçük kratere Apollo 11 ekibinin onuruna Aldrin, Collins ve Armstrong isimleri verilmiştir.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Wayback Machine" (PDF). web.archive.org. 20 Ekim 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2023. 
  2. ^ published, Geoff Gaherty (19 Nisan 2013). "How to See Where Astronauts Walked on the Moon". Space.com (İngilizce). 4 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2023.