İçeriğe atla

Selma Ümmü'l-Hayr

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Selma Ümmü'l-Hayr
سَلْمَىٰ أُمّ ٱلْخَيْر بِنْت صَخَر
DoğumSelma
Ölümy. 633
EvlilikOsman Ebû Kuhâfe
Çocuk(lar)4 çocuk, Ebû Bekir dahil

Selma Ümmü'l-Hayr (Arapçaسَلْمَىٰ أُمّ ٱلْخَيْر بِنْت صَخَر), İslam peygamberi Muhammed'in sahabesi ve Raşidin halifesi Ebû Bekir'in annesidir.

Selma, Şahhar ibn Amir'in (Arapçaصخر بن عامر بن كعب بن سعد بن تيم[1]) kızıydı. Şahhar, Kureyş kabilesinin alt kolu Teymoğulları soyundandı. Aynı şekilde kocası Osman Ebû Kuhâfe'de aynı soydan gelmekteydi. Ebû Kuhâfe ile olan evliliğinden Selma'nın üç oğlu oldu ve bu üç oğlan bebekliğinde öldü. Son oğlu Ebû Bekir 573 yılında doğduğunda[2] onu Kabe'ye götürerek evrenin yaratıcısına: “Eğer bu çocuğu ölümden koruyup yaşatacak olursan, onu bana bağışla!” diye dua etti.[3]

Salma, İslam'ın yayıldığı ilk yıllarda Müslüman oldu.[4] 614'ten sonra ancak Hicret'ten önce İslam peygamberi Muhammed ile tanıştı.[5] Oğlu Ebû Bekir'in halifeliği döneminde, 632 ile 634 yılları arasında vefat etti.[6]

  1. ^ Al-Zubayri, Abū ʿAbd Allāh al-Muṣʿab. "Nasab Quraysh". 31 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2024. 
  2. ^ Jalal ad-Din al-Suyuti (1881). Tarikh al-Khulafa(The History of the Caliphs). Calcutta: The Asiatic Society. s. 29. 
  3. ^ Jalal ad-Din al-Suyuti (1881). Tarikh al-Khulafa(The History of the Caliphs). Calcutta: The Asiatic Society. s. 27. 
  4. ^ Ibn Hajar. Al-Isaba, vol. 8. 
  5. ^ Muhammad ibn Ishaq (1955). Sirat Rasul Allah (The Life of Muhammad). Oxford University Press. s. 117. 
  6. ^ Ibn Hajar. Al-Isaba, vol. 4. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]