Selamlı, Balışeyh

Vikipedi, özgür ansiklopedi
15.25, 24 Eylül 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17635548 numaralı sürüm (düzeltme AWB ile)
Selamlı
Harita
Kırıkkale
Kırıkkale
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlKırıkkale
İlçeBalışeyh
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2015)
 • Toplam70
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0318
Posta kodu71520

Selamlı, Kırıkkale ilinin Balışeyh ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

II.Mustafa’nın padişahlığı, Köprülü Fazıl Mustafa’nın sadrazamlığı, Mehmet Paşanın vezirliği zamanında, aşiretlerin iskânları için Tokat Voyvodası ve kadısına bir ferman gönderilir. Fermanı alan Tokat kadısı Mustafa Bey, Bozok kadısı başta olmak üzere, çevre sancak kadıları ve nahiye idarecilerinin derhal Bozok’ta toplanmasını emreder. Bunun üzerine Tokat beyi Abdullah Efendi, Bozok kadısı ve aynı zamanda iskân memuru tayin edilen Ebu Bekir Efendi, Sorgun kadısı Ömer Efendi, Budaközü kadısı Mehmet Efendi, Anadolu müfettişleri vezir Mehmet Paşa ve Yusuf Paşalar, dergâh-ı âli kapıcı-başlarından Mustafa bey, Bozok’un emlâk kazası nâibi Mustafa bey, TÜRKMEN oymaklarının beyleri, oymakların kethüdâları(muhtarları) ve vilayetin ahalisinden oluşan bir meclis oluşturularak gelen ferman okutulur.

Vilâyet halkı onların harabe yerlerde iskan edilmelerini istediklerini, eğer Rakka’ya iskân edilirlerse kendilerinin diğer kazalar gibi eşkiyaya tahammül edemeyip etrafa dağılıp perişan olacaklarını, bu yüzden onların iskânlarını kabul ettiklerini bildirirler ve her kaza buna dair ayrı ayrı birer hüccet tanzim ederler (MAD ts.nu. 8458, s.28-29). Kendilerinden bir şahsa zarar veren olursa, zararlarını tanzim edecekleri gibi, cezaları tertip olunup hazine-i âmire’ye teslim eylemek üzere 2500 kuruş nezr vermeyi kabul eyledikleri de ayrıca hüccet olunup hazine defterlerine kaydedilir.” (Kasım 1696 evahır-ı rebi-ülevvel 1108), ( mad.ts.nu. 8458, sh 34 )” (4). Gelen bu fermanla aşiretlerin iskânları o tarihte gerekli görülen uygun yerlere yapılır. Mamalı-Selamlı Oğuz TÜRKMEN oymağı en çok Çankırı, Yozgat ve Kırıkkale toprakları üzerinde yerleştiği görülmektedir.(5) Kayıtlarda adı geçen ve başında Bektaş beyin bulunduğu Mamalı-Selamlı oymağına bağlı obalar şunlardır. “Kâfir-kıran, Kızıllı, Sarılar, Karacalı, Alibeyli, Kırık, Elhac-Ali, Ömer, Mahmut, Turgut, Haydarlı, Yakublu, Beçilü, Keller, Nefesli, Arife Gazili, Çakallı Şarıklısı, Âl-i Ganem, ve Selman Fakılı perakende ve obaları (6).fakılar cavuşlar eski adları Çavdır Çavundur Oğuz boyu, yeni adları Çavuşlar şu an Kırıkkale'nin Yukarıkarakısık beldesindedirler.

Mamalı-Selamlı Türkmenlerinin kısa bir süre sonra, belki de Rakka’dan kaçan oymakların teşviki ile yerlerini terk ederek konar-göçer hale geçmişlerdir. Bunun üzerine böyle bir hal vaki olduğu zaman vermeği taahhüt ettikleri kefâlet paralarının tahsili için 1701-1702 yıllarında, mahalli idarecilere emirler verildi. Yerleştirilmelerinin üzerinden altı yıl geçmesine rağmen, yapılan bir tahkikât sonucunda Mamalı-Selamlı oymaklarından iki oymağın yerlerinde meskûn oldukları, diğer 14 oymağın ise yerlerini terk ederek göçmen hayatlarına tekrar devam etmeye başladıkları görülmüştür. Zorlada olsa iskân edilmeleri sağlanarak ceza-î müeyyideyi de ödediği kayıtlarda görülmektedir. Başka bir kaynakta ise şöyle bir bilgi verilmektedir.

“Mamalı-Selamlı BOZULUS TÜRKMEN oymağına bağlı olan grupların Akdağ, Sorgun, Süleymanlı-î Kebir kazalarında gösterilen yerlere yerleştirilmeleri iskân mübaşirinin idaresi altında, kadıların da yardımı ve ahalinin de rızası ile boş olan yerlere tatbik edildi. Tahsis edilen toprakların hudutları açıkça belirtilerek tımar, zeamet ve has topraklarından olduğu kaydedilerek Anadolu müfettişi vezir Mehmet Paşanın gayretiyle.Bozok kadısı iken aynı zamanda iskân memurluğu görevine tayin edilen Ebubekir efendiye verilen fermanla, buralara Kasım 1696 evahir-i Rebiülevvel 1108 de iskânları yapıldı“ diye yazmaktadır. ( Cengiz Orhonlu Osmanlı İmparatorluğu'nda Aşiretlerin İskânı sf.84 ).

Kaynak: www.selamli.com

Kültür

OĞUZ TÜRKMEN kültür ve gelenekleri yaşanmaktadır.

Köyün gelenek, görenek,yemekleri, şehitleri gibi çeşitli ve detaylı bilgilere köyün web sitesi olan http://www.selamli.com adresinden ulaşabilirsiniz. Geleneklerine oldukça bağlıdırlar.

Coğrafya

Kırıkkale iline 45 km, Balışeyh ilçesine 20 km uzaklıktadır.

Muhtarlar

  1. 1963 Haydar YILMAZ
  2. 1968 Dursun EROĞLU
  3. 1973 Haydar YILMAZ
  4. 1977 Duran EROĞLU
  5. 1984 Ali ARSLAN
  6. 1989 Halim ARSLAN
  7. 1994 Mevlüt ÖZDEMİR
  8. 1999 Mevlüt ÖZDEMİR
  9. 2003 Muammer ÖZDEMİR
  10. 2005 Dursun ARSLAN
  11. 2009 Refik EROĞLU

İklim

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2010 101
2000 158
1990 304

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ama kapalı oldugundan dolay taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır buna baglı olarakkanalizasyon şebekeside vardır PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal