Schleswig-Flensburg

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Flama Konum
Schleswig-Flensburg'un flaması Almanya haritasında Schleswig-Flensburg'un konumu
Temel veriler
Eyaleti: Schleswig-Holstein
Yüzölçümü: 2.071,59 km²
Nüfus: 197.241 (30 Haziran 2005)
Nüfus yoğunluğu: Km² başına 95
İdari Merkez: Schleswig
Plakası: SL
Resmî Web Sitesi: www.schleswig-flensburg.de
Belediye Başkanı: Bogislav-Tessen von Gerlach

Schleswig-Flensburg, Almanya'nın kuzeyinde Schleswig-Holstein eyâletinde bir ildir.

Konum[değiştir | kaynağı değiştir]

Yüzölçümü dikkate alındığında Schleswig-Holstein eyaletinin ikinci büyük ilidir. Kuzeyinde Danimarka, doğusunda ise Baltık Denizi. Güneyde Rendsburg-Eckernförde, güneybatıda Dithmarschen batısında ise Nordfriesland illeriyle komşudur. İlin kuzey ucunda Flensburg kenti yer alır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Başta Schlei kıyılarında olmak üzere bölgede yapılan arkeolojik kazılar, Schleswig-Flensburg'un Taş Çağı'ndan bu yana insan topluluklarınca yerleşim yeri olarak kullanıldığını ortaya koyuyor. Saksonlar ile Anglonların 5. ve 6. yüzyıldan itibaren bölgeyi terk ederek İngiltere'ye yerleşmesi üzerine bir başka Cermen kavmi olan Jütler buraya yerleşti. 11. yüzyıldan itibaren nüfusu artmaya başlayan bölgede Vikingler de çok sayıda yerleşim kurdu. Bunlardan en önemlisi Schleswig'deki Haithabu'dur. Schleswig-Flensburg, Başpiskopos Ansgar'ın da yoğun girişimleriyle 9. yüzyıldan itibaren hristiyanlık dinine açıldı.

Danimarkalı azınlık[değiştir | kaynağı değiştir]

1920'de yapılan referandum, bölgedeki Danimarkalı azınlığın varlığını teyit etti. Bunun sonucunda ortaya çıkan millî mesele, 1955 yılında imzalanan Bonn-Kopenhagen Deklarasyonu ile ortadan kaldırıldı.

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Schleswig-Flensburg, Flensburg kentiyle bir ekonomik bölge meydana getirir. Tarımsal faaliyetler önemini yitirmiştir. Buna karşılık, istihdamın yarısı hizmet sektörünce karşılanmakta, branş hızla büyümeye devam etmektedir. Gıda sanayi, soğutma teknolojileri, haberleşme elektroniği ve makine imalatı kayda değer diğer ekonomik alanlardandır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]