Samuel Guthrie

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Samuel Guthrie

Samuel Guthrie (1782–1848) Amerikalı bir doktordu. Bir çeşit perküsyon barutu ve onu ateşlemek için zımba kilidini icat etti, bu da çakmaklı tüfeğin geçerliliğini yitirmesine neden oldu. 1831'de bağımsız olarak kloroformu keşfetti.

Keşifleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Percussion pill[değiştir | kaynağı değiştir]

Sacket Limanı'nda, 1812'de kurulan bir askerî karakol olan Madison Kışlası'na tedarik sağlamak için bir sirke fabrikası kurmuştu ve burada barut üretimi konusundaki deneylerine devam etti. Guthrie'nin patlayıcılarla, özellikle de patlayıcı preparatlarla ilgili deneyleri, belki de zamanının herhangi bir adamından daha kapsamlıydı; neredeyse kırk yıllık bir süreye yayılmıştı; bu süre zarfında pek çok ciddi patlama yaşadı; Bu yirmi beş poundluk yarı kuru baruttan birinde çatıyı uçuracak kadar enerji yanıyordu. Bu patlamaların bazılarında Guthrie kalıcı ve neredeyse ölümcül yaralar aldı.[1]

Kloroform[değiştir | kaynağı değiştir]

Guthrie'nin 1831'de bir bakır damıtıcıda klorlu kireci (kalsiyum hipoklorit) alkolle damıtarak oluşturduğu "klorik eter"in kloroform olduğu ortaya çıktı.[2]

Guthrie'nin anısı, uygar dünyada üç adamın adını ölümsüzleştiren kloroformun keşfinin tarihi olmasaydı eksik kalırdı. Kloroformun keşfedilmesinde öncelik onuru ulusal çıkarların meselesi hâline geldi ve çeşitli şekillerde Amerika'da Guthrie'ye, Fransa'da Soubeiran'a ve ünlü Alman kimyager Liebig'e atfedildi.

Bazı kanıtlara göre kloroformun keşfi 1831 yılına kadar uzanmaktadır. Profesör Silliman'a yazdığı 15 Şubat 1832 tarihli bir mektupta Bay Guthrie, güçlü bir potasyum karbonat çözeltisi ile yıkanarak elde edilen maddenin kloroform olarak kabul edildiğini iddia etmektedir. Guthrie'nin işlemi, 1831'in sonundan önce Yale'de Silliman tarafından tekrarlandı ve doğrulandı; oysa Soubeiran'ın Journal de Pharmacie'deki yayını Ocak 1832'de çıktı ve Annales de Chimie et de Physique'de Liebig'e göre öncelik iddiası kamuoyuna ulaşmadı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Guthrie, O. (1919). Memoirs of Dr. Samuel Guthrie and the history of the Discovery of Chloroform (İngilizce). Chicago: Fairbanks Educational Series. s. 12. 
  2. ^ Guthrie, O. (1919). Memoirs of Dr. Samuel Guthrie and the history of the Discovery of Chloroform (İngilizce). Chicago: Fairbanks Educational Series. ss. 17-24.