Sambar geyiği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sambar geyiği
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Artiodactyla (Çift toynaklılar)
Familya: Cervidae (Geyikgiller)
Cins: Cervus
Tür: C. unicolor
Cervus unicolor
Kerr, 1792

Sambar geyiği (Cervus unicolor ya da Rusa unicolor), geyikgiller (Cervidae) familyasından bir geyik türü. Bu türün üyesi olduğu Rusa alt cinsinde bulunan koyu kahverengi renkli ve yeleli diğer geyik türleri de sambar adıyla tanınır.

Morfoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Sambar geyiği omuz yüksekliği olarak 102–160 cm.'e ve ağırlık olarak da 272 kg.'a erişir. Koyu kahverengi renginde olan geyiğin arkası ve altı kestane renginde olur. Boynuzları Rusa cinsine özgü olarak basit alın boynuzundan ve ucu çatallaşan boynuzlardan oluşur. Bazı bireylerde boynuzun boyu 101 cm.'yi aşar.

Yaşam şekli[değiştir | kaynağı değiştir]

Sambar ormanlık arazide yaşar ve çoğunlukla kaba bitki örtüsü, otlar ve çimen ile beslenir. Beş-altı üyeli gruplar hâlinde yaşar ve gündüzleri etkin olurlar. Nadiren sudan uzakta bulunan bu geyik tropikal bölgeye özgü olsa da zorlu şartlara uyum sağlar ve Himalaya Dağları'nın yüksek rakımlarında bulunan karışık ormanlarında da yaşar. Çin, Tayland ve Tayvan'ın benzer dağlık ılıman ormanlarında da bulunur. Tayvan'da sika geyiği ile birlikte boynuzları için çiftlikte yetiştirilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Sambar geyiği ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.
Wikispecies'te Sambar geyiği ile ilgili detaylı taksonomi bilgileri bulunur.