Salak ile Avanak 2: Harry ve Lloyd Buluşursa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Salak ile Avanak 2: Harry ve Lloyd Buluşursa
Dumb and Dumberer: When Harry Met Lloyd
YönetmenTroy Miller
YapımcıTroy Miller
Brad Krevoy
Mark Burg
Oren Koules
Toby Emmerich
Charles B. Wessler
SenaristTroy Miller
Robert Brener
Hikâye (eser)Robert Brener
UyarlamaCharacters
Peter Farrelly
Bobby Farrelly
Bennett Yellin
OyuncularEric Christian Olsen
Derek Richardson
Cheri Oteri
Luis Guzman
Elden Henson
William Lee Scott
Mimi Rogers
Eugene Levy
MüzikEban Schletter
Görüntü yönetmeniAnthony B. Richmond
KurguLawrence Jordan
StüdyoBurg/Koules Productions
Dakota Pictures
Avery Pix
DağıtıcıNew Line Cinema
Çıkış tarih(ler)i13 Haziran 2003 (2003-06-13)
Süre85 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe19 milyon $[1]
Hasılat39,3 milyon $[1]

Salak ile Avanak 2: Harry ve Lloyd Buluşursa (İngilizce: Dumb and Dumberer: Harry Met Lloyd) 2003 yapımı Amerikan komedi filmidir. Dumb and Dumber film serisinin ikinci filmi ve 1994 yapımı Salak ile Avanak filminin önbölümüdür. Film, Troy Miller tarafından yönetildi ve orijinal filmden Farrelly kardeşlerin yarattığı karakterlere dayanıyordu. Film eleştirmenler tarafından kötü karşılandı; ancak bütçesini göz önünde bulundurulduğunda 40 milyon doların biraz altında kazancı ile gişede mütevazı bir başarı elde etti.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekimlerin çoğu Atlanta'da gerçekleşti. Okul sahnelerinin çoğu Marietta'daki Walton Lisesi'nde ve Fulton ilçesindeki Atlanta Uluslararası Okulu'nda çekildi. Orijinal Salak ile Avanak filmini yazan ve yöneten Farrelly kardeşlerin filmle hiçbir şekilde ilgisi yoktu; aynı şekilde orijinal filmde Lloyd ve Harry'yi oynanan Jim Carrey ve Jeff Daniels de bu filmle bağlantılı değildi. Peter Farrelly, daha önce hiç görmediği halde, filme karşı kötü niyetli olmadığını ve film yapımcılarının da iyi olmasını dilediğini söyledi.[2]

South Park'ın başarısından sonra, yapımcılar Trey Parker ve Matt Stone filmin senaryosunu yazacaklardı. Ancak, zamanlama çakışmaları nedeniyle 2000 yılında senaryoyu yazmamayı seçtiler ve aldıkları ücreti New Line Cinema'ya geri verdiler.[3]

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Gişe[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin açılış haftasonunda ABD ve Kanada'daki 2.609 tiyatroda 10,8 milyon dolar hasılat elde edildi. Gösterimin sonunda, Salak ile Avanak 2: Harry ve Lloyd Buluşursa 19 milyon dolarlık bütçesiyle ABD'de 26,3 milyon dolar ve uluslararası 13 milyon dolar olmak üzere dünya çapında toplam 39,3 milyon dolar hasılat yaptı.[1]

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Salak ile Avanak 2: Harry ve Lloyd Buluşursa eleştirmenleren olumsuz tepkiler aldı. Film, değerlendirme toplama web sitesi Rotten Tomatoes'da 119 eleştirmenlerden alınan ortalamaya göre 2,8/10 puana sahiptir.[4] Metacritic, 28 eleştirmene dayanarak filmi "ezici hoşnutsuzluk" ile değerlendirmiş ve 100 üzerinden 19 puan vermiştir.[5]

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödül Tören tarihi Kategori Adaylar Sonuç
Altın Ahududu Ödülleri [6] 28 Şubat 2004 En Kötü Yeniden Yapım veya Takip Filmi Adaylık
En Kötü Senaryo Robert Brener ve Troy Miller Adaylık
En Kötü Ekran Çift Eric Christian Olsen ve Derek Richardson Adaylık
Stinkers Kötü Film Ödülleri [7] 2004 En Kötü Film Adaylık
En Komik Olmayan Çekilmez Komedi Adaylık

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Box Office Mojo'da Dumb and Dumberer: When Harry Met Lloyd
  2. ^ "Peter Farrelly, 'The Three Stooges' Director, On What We'll See in 'Dumb & Dumber 2'". Moviefone.com. 12 Nisan 2012. 17 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2012. 
  3. ^ "The Lost Projects of Trey Parker and Matt Stone". Vulture. 3 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2019. 
  4. ^ "Dumb and Dumberer: When Harry Met Lloyd". Rotten Tomatoes. Flixster. 18 Ekim 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2017. 
  5. ^ "Dumb and Dumberer: When Harry Met Lloyd". Metacritic. 13 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2017. 
  6. ^ "GIGLI's a Really Big Hit...with RAZZIE Voters!". Golden Raspberry Award Foundation. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2015. 
  7. ^ "Past Winners Database". The Envelope at LA Times. 7 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]