Sahil kasabası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sahil beldesi, tatil beldesi olarak hizmet veren ve bir sahilde bulunan bir şehir, kasaba, köy veya oteldir. Bazen bu kavram, Alman Seebad'ında olduğu gibi, belirli gerekliliklerin karşılanmasına dayalı resmi akreditasyonun bir yönünü de içerir. Turistler için bir plajın birincil odak noktası olduğu yerlerde, bir sahil beldesi olarak adlandırılabilir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Deniz kenarı tatil köyleri antik çağlardan beri var olmuştur. Roma döneminde, İtalya'da Tiren Denizi kıyısındaki Baiae kasabası, yeterince zengin olanlar için bir tatil yeriydi. Kuzey İtalya'daki Barcola, Roma lüks villaları ile deniz kenarında antik eğlence kültürünün özel bir örneği olarak kabul edilir. İngiltere, Essex'teki Mersea Adası, Colchester'da yaşayan zengin Romalılar için bir sahil tatil yeriydi.

Plajın 19. yüzyılın ortalarından itibaren popüler bir eğlence merkezi olarak gelişmesi, bugün küresel turizm endüstrisinin ilk tezahürüdür. İlk sahil beldeleri 18. yüzyılda aristokrasi için açılmıştır; aristokrasi, dinlenme ve sağlık için deniz kenarına ve o zamanlar moda olan kaplıca kasabalarına sık sık gitmeye başlamıştır. Bu tür ilk sahil beldelerinden biri 1720'lerde Yorkshire'daki Scarborough'dur; 17. yüzyılda kasabanın güneyindeki kayalıklardan birinden akan asidik bir su akıntısı keşfedildiğinden beri popüler bir kaplıca kasabası olmuştur. İlk yuvarlanan banyo makineleri 1735'te tanıtılmıştır.

1793 yılında Almanya'nın Mecklenburg kentindeki Heiligendamm, Avrupa kıtasının ilk sahil beldesi olarak kuruldu ve Avrupa aristokrasisini Baltık Denizi'ne çekmeyi başardı.[1][2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Dictionary of Greek and Roman Geography (1854), BAIAE". www.perseus.tufts.edu. 31 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2023. 
  2. ^ "Wayback Machine". web.archive.org. 23 Eylül 2015. 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]