SETI@home

Vikipedi, özgür ansiklopedi
SETI@home logosu

SETI@home ("SETI at home"), İnternete bağlı bilgisayarların kullanıldığı bir dağıtık bilgi işlem projesidir. Projeye Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'nin Uzay Bilimleri Laboratuvarı ev sahipliği yapmaktadır. SETI, Search for Extra-Terrestrial Intelligence (Türkçesi: Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması) sözcüklerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltmadır. Eski SETI@home istemcisine (proje literatürüne göre: SETI@home Klasik) verilen destek 15 Aralık 2005 tarihinde sona ermiştir. SETI@home BOINC platformundaki yeni istemcisiyle yoluna devam etmektedir.

Amaç[değiştir | kaynağı değiştir]

SETI@home projesinin esas amacı Dünya dışındaki akıllı uygarlıklardan gelebilecek olan iletişim sinyallerini tespit etmektir. SETI@home halihazırda, dünya dışı uygarlıklardan gelen muhtemel radyo dalgalarını tarayan Arecibo radyo teleskobundan gelen verilerin analiz edildiği radyo SETI programını sürdürmektedir.

SETI@home dünya çapında 5.2 milyon katılımcısıyla, şimdiye kadarki en yüksek katılım oranına sahip dağıtık bilgi işlem projesidir.

İsteyen herkes, radyo teleskop verilerini indiren ve inceleyen ücretsiz bir programı çalıştırarak projeye destek olabilmektedir.

Bu program dört çözümleme işlemi gerçekleştirir:

  • güç tayfındaki sivrilen dalgaların aranması
  • yayın gücündeki Gaussian artışlarının ve azalmalarının aranması (Bu genellikle teleskop çanağının ana lobunun bir radyo kaynağının önünden geçmekte olduğunu gösterir.)
  • üçlemelerin (tek satırdaki üç sivrilen dalga) aranması
  • atmaların aranması (Atmalar genellikle dar bant dijital tarzda bir yayını gösterir.)

Her ne kadar SETI@home projesi, dünya dışı uygarlıkların varlığını kanıtlayan bir sinyal tespit edememişse de, üzerinde daha fazla çözümleme yapılması gereken pek çok sinyal kaydedilmiştir. 1 Kasım 2004 tarihinde dikkat çekici bir sinyal olan SHGb02+14a duyurulmuştur.

Rakamlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Projenin başlangıç tarihi olan 17 Mayıs 1999'dan beri, iki milyon yıllık toplu işlem zamanı kaydedilmiştir. 26 Kasım 2001 tarihine gelindiğinde, 1021 matematiksel işlem gerçekleştirilmiştir. Bu değer, tarihteki en büyük bilgi işlem olarak Guinnes Rekorlar Kitabı'na girmiştir. Sistemdeki 900.000'in üzerindeki bilgisayarla, SETI@home 312.332 terraflop'luk işlem gücüne sahiptir (13 Kasım 2010). Dünyanın en hızlı süperbilgisayarı Blue Gene, 280 terraflopluk işlem gücüne sahiptir. SETI@home hakkındaki en güncel istatistikleri https://web.archive.org/web/20091215135415/http://boincstats.com/stats/project_graph.php?pr=sah sayfasında bulabilirsiniz.

Yakın bir tarihte, ünlü SETI çalışanı Seth Shostak 2020 ile 2025 yılları arasında bir sonuç sinyali ve dünya dışı uygarlıklarla iletişimin kanıtlarının ortaya çıkacağını umduklarını söylemiştir.

Sistem nasıl çalışıyor?[değiştir | kaynağı değiştir]

Bilgiler, Puerto Rico'daki Arecibo Gözlemevi'nde yüksek yoğunluklu kasetlere kaydedilir.

Seti@home Klasik istemcisi (sürüm: 3.07)
Seti@home BOINC istemcisi (sürüm: 4.45)

Çeşitli eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Birçok bilim çevresi tarafından projeyi eleştiren çok fazla sayıda bilimsel sorular söz konusu olduğu hakkında birçok bilimsel yorum söz konusudur.

Genelde bu projenin bir komplo teorisi anlamıyla asıl amaç ve hedefi saptırmaya yönelik farklı bir çalışma olduğu yönünde çeşitli ve ciddi eleştirileri söz konusudur.[1]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2013.