Sırp-Macar Baranya-Baja Cumhuriyeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Baranya-Bajai Szerb-Magyar Köztársaság

Српско-мађарска република Барања-Баја

Srpsko-mađarska republika'da Baranja-Baja
Sırp-Macar Baranya-Baja Cumhuriyeti
1921-1921
BaşkentPécs
Yaygın dil(ler)Macarca, Sırpça
HükûmetCumhuriyet
Devlet Başkanı 
• 1921
Petar Dobrović
Yasama organıPécs Büyük Halk Meclisi
Tarihçe 
• Kuruluşu
1921
• Dağılışı
1921
Öncüller
Ardıllar
Macaristan Krallığı
Macaristan Krallığı
Günümüzdeki durumuMacaristan

Sırp-Macar Baranya-Baja Cumhuriyeti (Macarca: Baranya-Bajai Szerb-Magyar Köztársaság, Sırpça: Српско-мађарска република Барања-Баја, Srpsko-mađarska republika'da Baranja-Baja), 14 Ağustos 1921 yılında Yugoslavya Krallığı tarafından kurulması için teşvik edilen merkezi Pécs olan kısa ömürlü devlettir. Devletin toprakları, Baranya'dan, Bačka'nın kuzey kesiminden ve Banat'ın bir bölümünden oluşuyordu.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumhuriyet güney Macaristan'ı işgal eden Kraliyet Yugoslav Ordusu'nun gözetiminde Ressam Petar Dobrović'in Pécs Büyük Halk Meclisi'nde 15-20.000 kişinin önünde Baranya bölgesi ile Bačka'nın Baja çevresindeki kuzey kesimini içerecek bağımsız cumhuriyetin kurulmasını önerdiği 14 Ağustos günü itibarıyla varlığını tesis etmiştir. Petar Dobrović, o gün yeni Cumhuriyetin yürütme komitesinin başkanı oldu[1].

Ancak, yeni cumhuriyet uluslararası tanınırlık kazanamadı ve Kraliyet Yugoslav Ordusu'na bağlı birliklerin çekilmesinden sonra Horthy'ye bağlı Macar kuvvetleri bölgeye girerek Cumhuriyet'e son verdi. 21-25 Ağustos 1921 tarihleri arasında, 1920 Trianon Antlaşması'nda tahsis edildiği gibi, bölgeye Komiser Károly Soós Bádoki yollanarak tekrar Macaristan'a bağlandı.

Nüfusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumhuriyetin nüfusun çoğunluğunu Macarlardan oluşuyordu. Bölgede yaşayan diğer etnik gruplar Hırvatlar, Sırplar, Almanlar, Romenler ve Slovaklar'dı.

1919 Sırp nüfus sayımına göre, Pécs nüfusu 14.485 Güney Slav, 17.901 Macar ve 14.549 Almandı[1] 1920'deki Macaristan nüfus sayımına göre, Pécs'in nüfusu 45 Sırp, 326 Hırvat, 40.655 Macar, 5034 Almandan oluşuyordu[1] Bu farklılıklar, Sırpların ilhak etme çabalarını açıkça gösteriyor, dahası, Sırp Nüfus Sayımı'nda Sırp Ordusu üyelerini nüfus sayımına hesaplanması için gizli bir emir verilmişti[1].

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Szűts isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)