Sürtük (film, 1942)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sürtük
YönetmenAdolf Körner
YapımcıHalil Kamil
SenaristAdolf Körner
UyarlamaBernard Show
Pygmalion
OyuncularZehra Yumsel
Avni Dilligil
Halide Pişkin
Refik Kemal Arduman
Hulusi Kentmen
Görüntü yönetmeniNecati Tözüm
DağıtıcıDar Film
TürüDram
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1942
Çıkış tarih(ler)i10 Eylül, 1942
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Sürtük 1942 yılında çekilen Adolf Körner'ın yönetmenliğini yaptığı Türk dram filmi. Filmde, Zehra Yumsel, Halide Pişkin, Avni Dilligil gibi oyuncular oynamıştır. Türk sinemasının büyük oyuncularından birisi olarak gösterilen Hulusi Kentmen'in oynadığı ilk sinema filmidir. Film, Bernard Show'un oyunundan uyarlanmıştır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Sokaklarda şarkı söyleyerek hayatını idame ettiren amatör şarkıcı Naciye, ünlü bir gazino sahibi tarafından keşfedilir. Gazino patronu Ekrem, Naciye'nin amatörlüğüne rağmen onu mekanında assolist yapmak konusunda kararlıdır. Naciye de bu teklifi kabul eder ve Ekrem tarafından ayarlanan bir piyanistten müzik dersleri almaya başlar. Ancak kısa zaman sonrasında öğretmenine âşık olduğunda ve o da bu aşka karşılık verdiğinde Ekrem sorun yaratmaya başlar. Ekrem, Naciye'yi keşfetmenin verdiği sahip olma içgüdüsüyle bu aşka karşı çıkar, bunun sonrasında da ikili gazinodan ayrılıp başka mekanlarda iş aramaya başlar. Ancak Ekrem'in vazgeçmeye niyeti yoktur, zira her gittikleri mekanda bu güçlü adamın gölgesini hissedeceklerdir.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Film hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Bernard Show’un 1913 yılında yazdığı "Pygmalion" isimli oyunundan, Refik Kemal Arduman senaryosundan ve Adolf Körner'in rejisiyle Necati Tözüm'ün kamerasından beyaz perdeye aktarılmıştır. 1965 ve 1970 yıllarında Sadık Şendil tarafından senaryosu yazılan ve Ertem Eğilmez'in yönetiminde çekilen bu filmlerden önce, Pygmalion ismiyle sinemaya aktarılan film, 1938 İngiliz yapımı romantik komedi filmidir. Bernard Shaw aynı zamanda senaryonun yazılmasına da katkıda bulunmuştur. Anthony Asquith'in filmin başrol oyuncusu Leslie Howard ile birlikte yönettiği bu komedi filminin diğer önemli rollerinde, sinemaya yeni adım atmış olan Wendy Hiller ve Scott Sunderland oynamışlardır. Gene bu roman ve filmden 1956 yılında uyarlanan My Fair Lady adlı Broadway müzikali ve bundan uyarlanan aynı adlı 1964 tarihli müzikal filmdir. George Cukor'un yönettiği Audrey Hepburn ve Rex Harrison'lu bu film tam 8 Oscar kazanmıştı.

Yunan mitolojisinden alınma hikâyedeki, tüm kadınların kusurlu olduğunu düşünüp, onlara örnek olmak üzere kusursuz bir kadın heykeli yapmaya girişen, sonra da ona âşık olan heykeltıraş Pygmalion, Henry Higgins ve Rex Harrison karakterinde yansıtılmıştır. Sadık Şendil'in senaryosunu yazdığı 1965 ve 1970 yıllarında gösterime giren filmlerde çiçekçi kız filmin konusunu oluşturmaktadır. Sokakta çiçek satarken gazino patronunun dikkatini çeken ve kendisini toplum içine çıkabilecek bir hale getiren ve gazinonun as solisti olan bir kızın aşk yaşantısı konu edilmektedir

Dağıtım[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin dağıtımcılığı Dar Film şirketi tarafından yapılmıştır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]