Sürtük

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Sürtük (aşağılama) sayfasından yönlendirildi)

Sürtük, genellikle cinsel ahlak açısından gevşek davrandığı düşünülen kadınlar için kullanılan bir ifadedir.[1] Erkekler içinse erkek orospusu ifadesi kullanılır. İfadede aşağılama ve cinsel tahkir içerir ve ifadenin kullanımı çoğunlukla slut-shaming amacıyla yapılır.

1 Haziran 2022'de partisinin TBMM grup toplantısında konuşan AKP genel başkanı ve cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gezi Parkı eylemlerine katılanlara yönelik olarak "Bu teröristler, eşkıyalar bira şişeleriyle caminin içini pislemişti. Bunlar böyle. Bunlar çürük, bunlar sürtük." ifadelerini kullanmıştır.[2]

Hiphop'ta Sürtük[değiştir | kaynağı değiştir]

Sürtük kelimesi Türkçe Rap'te en çok kullanılan kelimeler arasında yer almaktadır. Amerikan özentisi Türk Rapçiler tarafından İngilizce şarkılardaki "Shawty" ve "Bitch" kelimelerine karşılık olarak kullanılmaktadır. Anlam olarak her ne kadar Shawty'yi karşılamasa da aynı yerlerde kullanılmaları ve ikisinin de çok popüler olması yönünden benzerler. Shawty daha çok minyon ve güzel kızlar -Ayçiçek- için kullanılan argodan çok iltifat manasında olan bir kelimedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Sürtük ne demek". 1 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2022.