Süper güç (yetenek)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Süper güç, hayali insanüstü yetenekler için kullanılan popüler kültür terimidir. Bir süper kahramanın temel özelliği olarak ucuz dergilerde, çizgi romanlarda, bilimkurguda, televizyon programlarında, video oyunlarında ve filmlerde sıkça kullanılırlar. Kavram ilk olarak 1930'ların ve 1940'ların Amerikan çizgi romanlarında ve ucuz dergilerinde ortaya çıktı ve yavaş yavaş diğer türlerde ve medyada da kullanılmaya başlandı.

"Süper güç" ün kesin bir tanımı yoktur. Popüler kültürde, normal insan özelliklerinin minimum düzeyde abartılı halinden tutun da uçma, süper güç, yıkıcı enerji ışınları, zarar görmezlik, telepati, telekinezi, ışınlanma, süper hız veya hava kontrolüne kadar her şeyi tanımlamak için kullanılabilir.

Genel anlamda, Batman, Iron Man, Green Arrow ve Punisher gibi istisnai olan ama insanüstü olmayan kurgusal karakterler, insanüstü yetenekleri olmasa bile süper kahraman olarak sınıflandırılabilirler. Benzer şekilde Altı Milyon Dolarlık Adam'ın biyonik uzuvları, Yeşil Fener'in güç halkası ve Tony Stark'ın Demir Adam zırhı gibi yapay, dış kaynaklarla üretilen insanüstü yeteneklere sahip karakterler, süper güçlere sahip olarak tanımlanabilir, ancak insanüstü değildirler.

Kurgusal insanüstü özelliklerin ve yeteneklerin listesi[değiştir | kaynağı değiştir]