Ruten Bilginler Konseyi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ruten Bilginler Konseyi (Ruten Bilginler ve Halkı Aydınlanma Severler Konseyi olarak da bilinir), yazar Nikolai Ustiyanovich ve Yüksek Ruten Konseyi Başkan Yardımcısı Ivan Borisykevich'in girişimiyle Yüksek Ruten Konseyi tarafından toplanan Galiçya'daki ilk eğitim kongresidir. 19-26 Ekim 1848 tarihleri arasında I. Borysykevych başkanlığında Lviv'deki Rum Katolik İlahiyat Fakültesinin binalarında 9 bölümde 118 kişinin katılımıyla toplantılar gerçekleştirildi.

I. Borysykevych, yazarlar Yakiv Holovatsky, Ivan Gushalevych, Joseph Levitsky, Joseph Lozynsky, Rudolf Mokh, M. Ustiyanovich ve diğerleri genel kurulda konuşmalar yaptılar.[1] Bir görgü tanığına göre konuşmalar "özgürlük ve vatanseverlik doluydu". Toplantılarında, ekonomik ve tarihi toplulukların kurulması, tarihi ve kültürel anıtların korunması, Ukrayna tarihi üzerine popüler bir ders kitabının yayınlanması konularında önerilerde bulunuldu. Ruten Bilginler Konseyi, Ukrayna bilim ve devlet okullarının organizasyonu için geniş bir program belirledi, "Halkın Aydınlanması Derneği"nin kurulmasını onayladı, Ukrayna edebi dilinin sorunlarını ve daha fazlasını tartıştı.

Dil ve edebiyat bölümünde yazı dili konusunda keskin bir tartışma vardı. Çoğu; yerel yazı tipine ve fonetik imlaya yakın bir edebi dilden yanaydı. Konseyde Maksymovych yazımı kabul edildi. Maksymovych yazımı, Galiçya'daki okullarda ve resmi yayınlarda 1892'ye kadar kullanıldı.

Azınlıktaki Kilise Slavcası taraftarları, bilimsel çalışmalarında Kilise Slav dilini ve etimolojik imlasını kullanmakta serbest bırakıldılar. Bu daha sonra yayıncılık işini olumsuz etkiledi. Konseyde, Lviv'de Çek aydınlanması modeline göre bir "Galiçya-Ruthen Anavatanı" topluluğunun ve üyeleri Galiçya-Ruten Anavatanı yönetim kurulundan oluşacak Halk Eğitim Derneğinin kurulmasına karar verildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2022.