Rus mafyası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rus mafyası
Kurulduğu yerSovyetler Birliği
Etkin bölgelerEski Sovyet ülkeleri, Avrupa, ABD, Kanada, İsrail
Etnik kökenRus
Üyelik (est.)310.000
FaaliyetlerŞantaj, uyuşturucu kaçakçılığı, gasp, cinayet, soygun, silah kaçakçılığı, kumar, fuhuş, pornografi, kara para aklama

Rus mafyası (Rusçaрoссийская мафия rossiyskaya mafiya[1] veya русская мафия russkaya mafiya), bazen Bratva (братва; "kardeşlik") olarak da bilinir, Rusya ve diğer eski Sovyetler Birliği kökenli çeşitli organize suç örgütlerinin genel adıdır. Soğuk Savaş sonrası giderek güçlenmeye başladıklarında onlar için en yaygın tanımlardan birisi “kriminal ve legal ekonomileri birleştiren post komünist kalkınma modeli” olmuştur. Dünya çapında yıllık 200 milyar dolarlık bir cirosu olduğundan bahsedilen Rus mafyasının 1998 tarihli bir saptamada Rusya'daki özel sektörün yüzde 40’ını kontrol ettiği; Rus bankalarının ise yüzde 80'inin doğrudan veya dolaylı olarak mafyanın kontrolünde olduğu iddia edilmiştir.[2] Tekil bir suç örgütü olmamalarına karşın kendilerini tanımlayan benzer yapılanma ve amaçları bulunmaktadır.

Rusya'da örgütlü suçların gelişimi, 18. yüzyılın başında Çarlık döneminde başlamıştır. Sovyetler Birliği döneminde ise yasal hırsızlar (vor v zakone) gulaglarda mahkûm gruplarının liderleri olarak ortaya çıktılar. 1990'larda Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra, gelişmekte olan karaborsada daha fazla organize suç örgütü ortaya çıktı. Bu örgütler istikrarsız hükûmetlere nüfuz etmekteydi ve en üst noktada Rusya ekonomisinin üçte ikisini kontrol etmekteydiler.

Günümüzde yaklaşık 6000 farklı grup olup[3] bunların 200'ü küresel alanda faaliyet göstermektedir. Ağustos 2010 tarihinde Fransız kriminolog Alain Bauer, Rus mafyasını Avrupa'da en iyi yapılanmış suç örgütlerinden biri olarak tanımlamıştır.[4]

Rus Mafya üyelerinin kendine has bir kültür geliştirdiği gözlenmiştir. Bazı mafya üyeleri haç, çarmıha gerilmiş isa, iskelet, çan, dikenli tel, kaplan vb. dövmeler yaptırmaktadır. Bu dövmelerin açık anlamları bulunmaktadır. Örneğin omuz ve boyun bölgesindeki yılan komünist parti sistemine bağlılık anlamına gelmektedir. Ayrıca mafya üyelerinin pahalı ve görkemli mezar taşları da dikkat çekmektedir.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "В Испании ликвидирована "российская мафия"" (Rusça). 9 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2017. 
  2. ^ a b Mustafa Kadir Atasoy (1 Ağustos 2013). "Yerelden uluslararasına, Rus mafyası hakkında notlar". Diplomatic Observer. 4 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Russian Organized Crime". fas.org. 7 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2017. 
  4. ^ "Russian mafia taking over French Riviera". The Daily Telegraph. 31 Ağustos 2010. 17 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2017.