Romanya ile Besarabya Birliği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
1918 Birlik Yasası.

Romanya ile Besarabya Birliği, 9 Nisan 1918'de Moldova Demokratik Cumhuriyeti'nin yasama organı Sfatul Țării tarafından Besarabya'nın Romanya ile birleşmesi ilan edildi. Bu devlet, 1812 Bükreş Antlaşması'nın ardından Rus İmparatorluğu'nun ilhak ettiği ve önce Oblast (1828'e kadar özerk) sonra da Guberniya olarak teşkilatlanan Besarabya bölgesi ile aynı sınırlara sahipti. Rus yönetimi altında, yerli Tatarların çoğu Besarabya'nın bazı bölgelerinden sürüldü ve yerlerine Moldavyalılar, Eflaklılar, Bulgarlar, Ukraynalılar, Yunanlılar,[1] Ruslar, Lipovalılar, Kazaklar, Gagauzlar ve diğer halklar getirildi, ancak kolonizasyon eski Tatarlarla sınırlı değildi. Rusya ayrıca yönetimi altındaki topraklarda Rus dilini dayatarak ve diğer dillerde eğitimi kısıtlayarak bölgeyi bütünleştirmeye çalıştı.

Rumen nüfusunun etnolojik haritası, Heinrich Kiepert, 1876.
Romanya Krallığı'nın bir parçası olarak sarı renkte Besarabya ve gri renkte Kuzey Bukovina . Not: Dinyester nehrinin ötesindeki bölge, 2. Dünya Savaşı sırasında yalnızca kısa bir süre için Romanya'nın bir parçasıydı.

9 Nisan 1918 tarihinde Besarabya Ulusal Konseyi'nin yaptığı oylamada, Romanya ile birleşme kararı alınmıştır. Konseyde yapılan oylamada 86 oy lehte, 3 oy aleyhte verilirken, 36 kararsız oy çıkmıştır. Oylamanın ardından Romanya ile Moldova birleşme antlaşması imzalamıştır. Bu süreç 1940 yılına kadar sürmüş, söz konusu tarihte Moldova devleti 1940 yılında Sovyetler Birliği'ne katılan son cumhuriyetlerden biri olarak Moldova Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adını almıştır. Ancak ülke, Haziran 1941'de Sovyet topraklarına saldıran Nazi Almanyası ile ittifak hâlinde hareket eden Romanya'daki hükûmetin işgaline uğramış, 1944 yılında Kızıl Ordu tarafından yeniden Sovyetler Birliği'ne katılarak birliğe resmen son vermiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The Crimean War: A History. Macmillan. 2011. s. 18. ISBN 9781429997249.  Bilinmeyen parametre |yazarurl= görmezden gelindi (yardım)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]