İçeriğe atla

Rick Dangerous

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rick Dangerous
GeliştiriciCore Design Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcıFirebird Software
YapımcıCore Desing
TasarımcıSimon Phipps
PlatformlarResmi

Acorn Archimedes, Amiga, Atari ST, Amstrad CPC, ZX Spectrum, Commodore 64, MS-DOS, iOS

Gayriresmi

Windows, Linux, Symbian, BeOS, QNX,
Çıkış1989
TürPlatform
ModTek oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Rick Dangerous, Core Design tarafından 1989'da piyasaya sürülen ve Acorn Archimedes, Amiga, Atari ST, Amstrad CPC, ZX Spectrum, Commodore 64, MS-DOS ve iOS[1] için geliştirilmiş bir platform oyunudur. Ayrıyeten oyunun iptal edilmiş resmi bir Symbian OS[2] sürümüde mevcuttur. (Daha sonra S60 ve UIQ için Xrick olarak geri döner[3])

Oyun 1989'da piyasaya sürüldüğünde MicroProse tarafından İngiltere'de Firebird Software etiketiyle ve Amerika'da MicroPlay etiketiyle yayınlandı. İspanya'da da Erbe Software tarafından yayınlandı.

1990'da Rick Dangerous 2 adlı bir devam oyunu olan oyun, eleştirmenlerden karışık eleştiriler aldı.

Rick Dangerous'un konusu büyük ölçüde Indiana Jones filmi Raiders of the Lost Ark'a dayanmaktadır. 1945'te geçen İngiliz ajan Rick Dangerous, kayıp Goolu kabilesini aramak için Amazon ormanına gider. Bu esnada uçağı ormana düşer ve Rick öfkeli Goolu kabilesinden kaçmak zorunda kalır. Oyun başladığında Rick kendini Indiana Jones filminden ünlü bir sahne olan yuvarlanan bir kayadan kaçan bir mağarada bulur.

Bir tabanca ve dinamitle donanmış olan Rick, üç seviyede daha düşmanlarla savaşmalı ve tuzaklardan kaçmalıdır. Oyunun ikinci seviyesi Mısır'da bulunan bir piramidin içinde geçiyor. Üçüncü seviyede Rick, yakalanan Müttefik askerlerini kurtarmak için Nazi kalesi Schwarzendumpf kalesine gitmeli. Kurtarılan askerler, ona Nazilerin Londra'ya bir füze saldırısı planladıklarını söyler. Bu nedenle, son seviyede Rick, gizli füze üssüne sızmak zorundadır.

Oyuncular, Rick ile zıplayabilir ve tırmanabilir, ayrıca silahı için sınırlı miktarda dinamit ve mühimmat taşıyabilir. Bu silahlar, Rick'in düşmanları ortadan kaldırmasının birincil yoludur. Ayrıyeten her bölümün belli yerlerinde mühimmatlarını yenileyebileceği bir erzak kutularıda bulunmaktadır. Oyun boyunca Rick'i öldürebilen tuzakların çoğu, oyuncunun avantajına olabilecek şekilde düşmanlarını da öldürebilir. Rick'in taşıdığı dinamit çubukları, genellikle belirli blokları patlatmak gibi bulmacaları çözmek için kullanılır (bazıları patlamaya doğru uçar, potansiyel olarak geri tepme sırasında Rick'i öldürür). Rick ayrıca düşmanları belli süreliğine durduran bir zıplama çubuğunada sahiptir.

Rick Dangerous'daki tuzakların çoğunda görünür bir uyarı yoktur, bu da oyuncunun oyundaki ilk ilerlemesinin deneme yanılmadan oluşabileceği anlamına gelir. Bu, bazı eleştirmenler tarafından eleştirildi.

Rick Dangerous'un ilerleyen yıllarda daha yeni platformlara taşıyabilmek adına xrick adında oyunun orijinal IBM PC (x86 CPU) ve Atari ST (68k CPU) sürümlerinin dikkatli bir şekilde kırılması ve tersine mühendislik uygulanması ve ardından C'ye taşınmasıyla üretilen Rick Dangerous'un tam bir klonudur. SDL kütüphanesinin kullanımı sayesinde, Linux, Windows, BeOs, Amiga, QNX, Symbian vb. ve her türlü oyun konsolu, telefon ve cihazda oyun çalıştırılabilmiştir.[4]

  1. ^ "Rick Dangerous". Metacritic (İngilizce). 10 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2023. 
  2. ^ "Magic Productions, Mobile games - Rick Dangerous". magicproductions.fr. 16 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2023. 
  3. ^ "Rick Dangerous ported to Symbian S60; Old Commodore 64 users rejoice!". web.archive.org. 19 Aralık 2011. 19 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2023. 
  4. ^ "xrick". www.xrick.net. 10 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2023.