Reverans

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Brisbane Belediye Binası'nın önünde Kraliçe II. Elizabeth'e çiçek sunan genç bir kız, 1954

Reverans, bir kız veya kadının başını eğerken dizlerini büktüğü geleneksel cinsiyete dayalı bir selamlama hareketidir. Batı kültüründe bu, erkeklerin başı öne eğmesinin kadınsı karşılığıdır. Reveransın daha resmi versiyonlarında, kız/kadın dizlerini (düz ileri doğru değil) geriye doğru büker ve genellikle bir ayağını onun arkasında durur. Ayrıca eteğini vücudundan dışarıda tutmak için ellerini kullanabilir. Viktorya döneminde kadınlar yere kadar uzanan, kasnaklı etekler giydiklerinde, klasik baledeki ikinci pozisyondan alınan, dizlerin bükülüp sırtın düz tutulduğu plié hareketini kullanarak reverans yapıyorlardı. Hem ayaklar hem de dizler işaret ettiğinden gövde düz bir şekilde aşağı iner. Bu sayede kadın kendini bir tarafa değil eşit bir şekilde eğilir.[1]

Desmond Morris'e göre reverans ve selamlamadaki hareketler 17. yüzyıla kadar benzerdi ve daha sonra eylemler arasındaki cinsiyet farklılaşması gelişti. Daha önceki birleştirilmiş versiyon hala Restorasyon komedi oyuncuları tarafından oynanıyor.[2]

Geleneksel olarak kadınlar ve kızlar, tıpkı erkekler ve erkek çocukların selam vermesi gibi, sosyal açıdan üst düzey olanlara selam verirler. Bugün bu uygulama daha az yaygın hale geldi. Pek çok Avrupa kültüründe kadınların kraliyet ailesinin önünde reverans yapması gelenekseldir. Ayrıca bazı kadın ev işçileri işverenlerine reverans yapmaktadır.

Kadın dansçılar, bir performansın sonunda şükranlarını göstermek veya seyircilerden gelen alkışları karşılamak için sıklıkla reverans yapar. Bale dersinin sonunda öğrenciler, minnettarlıklarını göstermek için öğretmene ve piyaniste reverans yaparlar. Viktorya dönemi dans görgü kurallarına göre, bir kadın dansa başlamadan önce reverans yapar. Ulusal dansları ve İrlanda dansını yapan İskoç kadın dansçılar da reverans yaparlar. Bazı kadın balo salonu dansçıları Viyana Valsi'ne başlamadan önce partnerlerine reverans yaparlar.

Viktorya döneminde reverans, sosyal açıdan başarılı olmak için flörtün mevcudiyetine ve sosyal statü hakimiyetine veya itaatkarlığa bir işaret olarak yapılırdı.[3] Kadın artistik patinajcıların artistik patinaj yarışmaları veya gösterilerinde performanslarının sonunda reverans yapması gelenekseldir. Kadın dansçıların, danstan önce erkek dans partnerlerini selamlarken partneri selam verirken bir yöntem olarak reverans yapması da yaygındır. Bu kare dans uygulamasına "Partnerinizi onurlandırın" denir. Kadın takunyacılar da bazen performanslarının sonunda reverans yapıyorlar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Martin, Judith (2005). Miss Manners' Guide to Excruciatingly Correct Behavior. W. W. Norton & Company. s. 692. ISBN 978-0-393-05874-1. 
  2. ^ Morris, Desmond (2007). The Naked Woman: A Study of the Female Body. Macmillan. s. 247. ISBN 978-0-312-33853-4. 
  3. ^ About the Pavane | Arts in the Renaissance, www.pbslearningmedia.org 3 Ekim 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. In this video (c. 2:00) Carrie Nath, director of education for the Kentucky Arts Council, explains the purpose and form of the Pavane, an Elizabethan processional dance.