René Macaroğlu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
René Macaroğlu
Doğum1953
Kadıköy, İstanbul, Türkiye
Ölüm21 Mart 2013
İstanbul, Türkiye
MesleklerMüzisyen, gitarist, eğitmen
Çalgılargitar

René Macaroğlu, (1953, Kadıköy, İstanbul - 21 Mart 2013, İstanbul), Türkiye Ermenisi caz gitaristi ve müzik eğitmeni.

Hayatı ve kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Macaroğlu Saint-Joseph Fransız Lisesi'nden mezun oldu. O yıllarda Can Kozlu ve Setrak Bakırel ile kurdukları okul grubuyla Milliyet Liselerarası Müzik Yarışması'nda birincilik kazandı.

Üniversite eğitimi için gittiği Fransa'da Michèle Torr gibi tanınmış müzisyenlere gitarıyla eşlik etti. Müzik ve gitar eğitimini tamamlamak üzere gittiği ABD'de Berklee College of Music okulundan mezun oldu.

Sumru Ağıryürüyen, Tanju Duru gibi müzisyenlerle çeşitli projelerde çalan René Macaroğlu aralarında Sıfırbir grubunun Piccatura'dan çıkan Kırık Kalpler Kulübü'nün de olduğu pek çok müzik albümüne katkıda bulundu.[1] Doğan Canku'nun 1990 tarihli Sonsuza Dek & Ayrılık[2] adlı albümüne misafir oldu, bu albümde Sultan-i Yegah Sirto adlı parçayı çaldı. 2005 yılında 16. kez düzenlenen Galata Şenliği'ne katıldı.[3]

René Macaroğlu icracılığının yanı sıra Türkiye'de caz müzik eğitimine önemli katkılar yaptı. Aralarında Cengiz Baysal ve Çağatay Kadı'nın da olduğu pek çok müzisyen yetiştirdi, Pera Güzel Sanatlar Lisesi'nde Caz Armonisi bölümünde dersler verdi. Bemol Müzik Yayınları'ndan 2005 yılında çıkan, Doğaçlamaya Giriş 1 ve Doğaçlamaya Giriş 2 adlı kitaplarının yanı sıra öğrencileri için hazırladığı, kendi yayını olan Odd Meters For Jazz Guitar gibi kitapları bulunmaktadır. Ayrıca uzun yıllar Boyut Yayıncılık'ın çıkardığı Jazz Dergisi'ne "Dr. Jazz" mahlasıyla yazılar yazdı.

21 Mart 2013 günü vefat eden Macaroğlu'nun naaşı Bahariye Surp Levon Kilisesi'nde düzenlenen törenin ardından İstanbul'da toprağa verildi.[4] Caz müzisyeni Asena Akan, Altın Kalpli isimli parçasını bir dönem Grup Alcala adlı grupta birlikte çaldığı René Macaroğlu'an ithaf etmiştir.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "SIFIRBİR'DEN YENİ ALBÜM". Cine-Tarım Dergisi. 2 Mayıs 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Doğan Canku – Sonsuza Dek & Ayrılık". Discogs. 21 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2023. 
  3. ^ "Galata Şenliğinde Kültürel Çok Seslilik". Bianet. Erişim tarihi: 7 Haziran 2005. 
  4. ^ "Caz gitaristi Rene Macaroğlu`nu kaybettik". Cazkolik.com. 26 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2013. 
  5. ^ "René Macaroğlu'nun Altın Kalbi Tüm Evrende Işıldasın Diye…". Jazz Dergisi. 5 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

René Macaroğlu YouTube Kanalı: https://www.youtube.com/@renemacaroglu 21 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.