Hatırla (film, 2015)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Remember (film, 2015) sayfasından yönlendirildi)
Hatırla (film, 2015)
Remember
Remember film posteri
YönetmenAtom Egoyan
Yapımcı
YazarBenjamin August
Oyuncular
MüzikMychael Danna
Görüntü yönetmeniPaul Sarossy
KurguChristopher Donaldson
Stüdyo
  • Egoli Tossell Film
  • Serendipity Point Films
Dağıtıcı
Çıkış tarih(ler)i10 Eylül 2015 (2015-09-10) (Venedik)
23 Ekim 2015 (2015-10-23) (Kanada)
31 Aralık 2015 (2015-12-31) (Almanya)
Süre94 dakika[1]
Ülke
  • Kanada
  • Almanya[2]
Dil
  • İngilizce
  • Almanca
Bütçe$9.6 milyon[3]
Hasılat$3.7 milyon

Hatırla (İngilizce özgün adıyla: Remember), Atom Egoyan'ın yönettiği ve Benjamin August tarafından senaryosu yazılmış 2015 yılı yapımı bir dram filmi. Başrolde Christopher Plummer'ın yerladığı ve Bruno Ganz, Jürgen Prochnow, Heinz Lieven, Henry Czerny, Dean Norris ve Martin Landau'nun oynadığı, Kanada ve Almanya'nın ortak yapımı bir filmdir. Konusu, bir Nazi savaş suçlusunu öldürmek için yola çıkan demanslı yaşlı bir Holokost mağdurunu izliyor.

72. Venedik Uluslararası Film Festivali'nde gösterimin ardından 23 Ekim 2015'te Kanada'da, 31 Aralık 2015'te Almanya'da ve 11 Mart 2016'da A24'de Amerika Birleşik Devletleri'nde gösterime girdi. Remeber, çoğunlukla olumlu eleştiriler aldı ve birkaç film festivali ödülü kazandı. 4. Kanada Ekran Ödülleri'nde Ağustos En İyi Orijinal Senaryo Ödülü'nü aldı ve Remember En İyi Sinema Filmine de aday gösterildi.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

New York'ta bir huzurevinde, Auschwitz toplama kampından kurtulan 89 yaşındaki bir demans hastası olan Zev Guttman (Christopher Plummer), karısı Ruth için yastadır. Başka bir yaşlı hasta ve diğer Auschwitz kurtulanı Max Rosenbaum (Martin Landau), Zev'e karısı Ruth öldüğünde yapmayı vadettiklerini ona hatırlatıyor. Max, Zev'e ailelerinin kampta, sahte adı Rudy Kurlander adı altında Kuzey Amerika'ya göç ettiğine inanılan Blockführer (SS'in paramiliter bir unvanı) Otto Wallisch tarafından öldürüldüğünü hatırlatır. Simon Wiesenthal Center'da dört Rudy Kurlander bulunmuştur, ancak hiçbirini tutuklayacak delil yoktur. Max, Zev'e, Wallisch'i hala tanıyanların sadece ikisinin olduklarını hatırlatır.

Max, Zev'i Wallisch'i arayarak ve öldürerek ailelerini intikam almaya ikna eder ve ona izlenmesi için yazılı talimatlar verir. Zev bakım evini bir taksiyle terkeder ve Cleveland'a giden bir trene biner. Zev'in kafasında karışık anlar vardır ama ona Ruth'un öldüğünü hatırlatan mektuba güvenir ve Max tüm seyahatlerini ayarlar. Max, Zev'i bir Glock marka tabanca satın aldığı bir silah dükkânına, ardından biri eski Blockführer olan Rudy Kurlander adında ABD ve Kanada'daki dört kişiye yönlendirir.

Zev, Alman 2. Dünya Savaşı gazisi olan ilk Rudy Kurlander (Bruno Ganz) ile evinde yüzleşir, ancak bu Kurlander, Erwin Rommel altındaki Kuzey Afrika Seferi'nde hizmet ettiğini ve asla Auschwitz'in yakınında olmadığını kanıtlar. Zev, ikinci Rudy Kurlander’i (Heinz Lieven) Québec’te bir huzurevinde bulur ama onunda Auschwitz’de bir mahkûm olduğu ortaya çıkar. Zev'e kolundaki dövmesini göstererek eşcinsel olduğunu ispatlar ve bu yüzden mahkûm olduğunu anlatır.

Zev, Boise, Idaho'e gider ve Bruneau, Idaho'daki üçüncü Rudy Kurlander'ın evine gelir. Bir Idaho eyalet askeri olan oğlu John, Zev'e babasının üç ay önce öldüğünü söyler. Zev'in babasının savaştan eski bir arkadaşı olduğunu düşünen John, ona babasının Nazi hatıralarını gösterir, ancak birkaç bardak viskiden sonra, babasının savaş sırasında sadece bir çocuk ve aşçı olduğunu anlatır. Bir neo-Nazi olan John, tesadüfen Zev'in kolundaki kimlik numaralı dövmesini gördüğünde onun Yahudi olduğunu anlar. Çok öfkelenir ve evindeki Alman çoban köpeğini Zev'in üzerine salar. Zev elindeki silahla üzerine gelmekte olan köpeği vurur ve sonra John'uda öldürmek zorunda kalır. John'un yatağında yorgunluktan uyuya kalır ve sabah evden çıkar.

Zev, Reno, Nevada'da, sokakta düşer ve hastaneye götürülür, oğluyla temas kurar. Genç bir kız mektubunu okuduktan sonra, Zev Güney Kaliforniya'daki Tahoe Gölü'ne taksi ile gider. Dördüncü Rudy Kurlander ve ailesinin evine varır ve onu sesinden Auschwitz'deki Blockführer Rudy Kurlander (Jürgen Prochnow), yani gerçek ismi ile Otto Wallisch olduğunu nihayet anlar. Zev'in, taksiyle onu izleyen oğlu arkasından eve gelir. Babası Zev'in herkese "gerçeği" itiraf etmezse Rudy'nin torununu vurmakla tehdit ettiğine tanık olur. Rudy ağlayarak mecburen kızına ve torununa gençliğinde SS'de olduğunu ve "birçok" insanı öldürdüğünü itiraf eder. Ancak, gerçek isminin Rudy Kurlander değil, Kunibert Sturm olduğunu ve Zev'in de Otto Wallisch olduğunu söyler. Aslında ikisi de toplama kampında Blockführer'dir ve savaştan sonra kendilerini Yahudi kurtulanı gibi göstermek için birbirlerinin kollarına kimlik numaralı dövme yapmışlardır. Kendisinin Otto Wallisch olduğunu anlayan ve büyük bir şok geçiren Zev, eski asker arkadaşı Kunibert Sturm'u vurur ve sonra "hatırlıyorum" diyerek kendini vurur, intihar eder.

New York'ta, bakım evi sakinleri, korkunç cinayet / intiharla ilgili televizyon haberlerini izlerler. Max, bakımevine geldiğinde Zev'i Otto Wallisch olarak hemen tanıdığını ve arkadaşlarına Wallisch ve Sturm'un ailesini öldürdüğünü gözyaşları içinde açıklar.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Remember (15)". British Board of Film Classification. 26 Şubat 2016. 13 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2016. 
  2. ^ Guy Lodge (10 Eylül 2015). "Venice Film Review: 'Remember'". Variety. 31 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2016. 
  3. ^ "Remember – PowerGrind". The Wrap. 18 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]