İçeriğe atla

Rahu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Örnek bir Rahu çizimi

Rahu, Hint mitolojisinde tutulmalara (ay, güneş tutulmaları) yol açan cindir.[1]

Bir yılan olan Rahu, Güneş'i veya Ay'ı yutarak tutulmalara neden olur. Vücudu olmayan bir ejderha başı ile tasvir edilen Rahu'nun, ağzı açık bir şekilde, sekiz siyah at tarafından çekilen bir savaş arabasını sürdüğüne inanılır. Eğer Güneş'i veya Ay'ı yutabilirse, bir Güneş veya Ay tutulmasına yol açar.[2]

Efsaneye göre, Samudra manthan sırasında, asura Rahu ilahi nektardan biraz içer. Fakat nektar daha boğazından geçmeden, Mohini (Vişnu'nun dişi avatarı) başını keser. Bunun sonucu olarak da Rahu'nun başı ölümsüz oldu. Vücutsuz bir ejderha başı olarak tasvir edilmesinin nedeni budur.

Rahu Navagrahas'dandır (Dokuz Gezegen).

Budist inancında, Tibet'te, Rahu dokuz gezegenin tanrısı ve Krodhadevatas'tandır (dehşet uyandıran tanrılar). Bu inançta Rahu dokuz kafalı ve bir yılanın vücuduna sahip olarak resmedilir.[3]

  1. ^ Dalal, Roshen (17 Ağu 2010). "Hinduism: An Alphabetical Guide". Penguin Books India. 29 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2024 – Google Books vasıtasıyla. 
  2. ^ "Hint Mitolojisinde Rahu ve Ketu – Vedikoloji". 11 Mayıs 2021. 29 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2024. 
  3. ^ "Tibet Astrolojisi ve Karma". studybuddhism.com. 29 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2024.