Pyrus × michauxii

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pyrus × michauxii
Korunma durumu

Neredeyse tehdit altında (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Şube: Spermatophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Rosales
Familya: Rosaceae
Cins: Pyrus
Melez tür: P. × michauxii
İkili adlandırma
Pyrus × michauxii
Bosc ex Poir., in J.B.A.M.de Lamarck, Encycl., Suppl. 4: 452 (1816).
Sinonimler
Pyrus anatolica Browicz, Notes Roy. Bot. Gard. Edinburgh 31: 323 (1972).

Pyrus × michauxii, Rosaceae (gülgiller) familyasından bir ağaç türü.

Taksonomik notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Jean Louis Marie Poiret tarafından ilk olarak bir bilimsel dergide yayınlanarak tanıtılmıştır.[1] Pyrus anatolica öncelik sırasına göre daha ileri tarihte yaynlandığı için eşada (sinonim) indirgenmiştir.[2] Tuhaf bir hatayla bu ağaç uzun zamandır Kuzey Amerika'nın yerlisi olarak görülüyordu; ama hiçbir gerçek Pyrus taksonu Yeni Dünya'ya özgü değildir. Pyrus spinosa ile Pyrus nivalis arasında bir melezdir.[3]

Tanımlama[değiştir | kaynağı değiştir]

Yuvarlak bir taç oluşturan dikensiz dalları olan küçük bir ağaçtır. Yaprak kenarı dümdüz, yumurtamsı veya yumurtamsı-dikdörtgen şeklinde, ucu küt veya kısa, keskin uçlu, 3–7 cm kadar, gençken beyaz, pamuksu tüylerle kaplı, daha sonra dökülür ve onları yukarıda parıldayan ve tüysüz bırakır. Çiçekler beyaz, çok kısa yalancı şemsiye çiçeklidir. Elmamsı meyveler küresel veya üst şekilli, olgunlaştığında yeşilimsi sarı, kahverengi beneklidir.[3]

Dağılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Anavatanı Türkiye'dir.[4] Türkiye'de uşak ilinde rastlanmıştır.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Pyrus michauxii | International Plant Names Index". www.ipni.org. 28 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2022. 
  2. ^ "Pyrus × anatolica Browicz | Plants of the World Online | Kew Science". Plants of the World Online (İngilizce). 27 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2022. 
  3. ^ a b "Pyrus × michauxii - Trees and Shrubs Online". treesandshrubsonline.org. 3 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2022. 
  4. ^ "Pyrus × michauxii Bosc ex Poir. | Plants of the World Online | Kew Science". Plants of the World Online (İngilizce). 20 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2022. 
  5. ^ Browicz, K. 1972. Pyrus. Pp. 160-168 in Davis, P.H. (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Vol. 4 (Rosaceae to Dipsacaceae). 657 pp. Edinburgh University Press, Edinburgh. ISBN 0-85224-208-5.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]