Prunus subg. Cerasus

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kiraz Ağacı (Prunus subg. Cerasus) Prunus adlı bitkilerin bir alt cinsidir. Çiçekleri genellikle küçük korymbler veya birkaç şemsiye şeklindedir (örneğin P. serrula), ancak bazı türlerin kısa salkımları vardır (örneğin P. maacki). Meyvesi olan kiraz sert çekirdekli bir meyvedir ve yanlarında belirgin bir oyuk yoktur.[1]

Kiraz Ağacı, Prunus avium
Meyvesi için değil, süs ağacı olarak bakılan bir kiraz ağacı, sakura. Prunus itosakura

Türe ait ağaçlar gerçek kiraz olarak adlandırılan meyveyi verirler. Halk arasında en çok bilinen ve tüketilen tatlı kiraz meyvesini veren Prunus avium adlı ağaç da bu cinsin üyesidir. Cinsin diğer pek çok türü de sakura olarak bilinen süs ağacı olarak yetiştirilmektedir.

Türler[değiştir | kaynağı değiştir]

Diğer pek çok Prunus cinsinin verdiği meyveye de halk arasında kiraz dense de, bunlar bu alt türe ait değillerdir ve gerçek kiraz olarak adlandırılmaz.[2] Örneğin;

  • Çalı kirazları: (P. japonica), (P. humilis), (P. tomentosa) (P. prostrata)
  • Kuş kirazları (P. padus, P. grayana, P. napaulensis, P. ssiori), (P. virginiana), (P. serotina), (e.g. P. laurocerasus, P. myrtifolia, P. pleuradenia), (P. ilicifolia) (P. i. subsp. lyonii)
  • Afrika kirazları (P. africana)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Cerasus in Flora of China". eFloras.org. 30 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2021. 
  2. ^ Shi, Shuo; Li, Jinlu; Sun, Jiahui; Yu, Jing; Zhou, Shiliang (Kasım 2013). "Phylogeny and Classification of Prunus sensu lato ( R osaceae)". Journal of Integrative Plant Biology (İngilizce). 55 (11): 1069-1079. doi:10.1111/jipb.12095. ISSN 1672-9072. 26 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2024.