İçeriğe atla

Private Benjamin (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Private Benjamin (1980 film) sayfasından yönlendirildi)
Private Benjamin (film)
Private Benjamin
YönetmenHoward Zieff
Yapımcı
Yazar
Oyuncular
MüzikBill Conti
Görüntü yönetmeniDavid M. Walsh
KurguSheldon Kahn
DağıtıcıWarner Bros.
Çıkış tarih(ler)i10 Ekim 1980 (1980-10-10)
Süre109 dakika
ÜlkeABD
Bütçe$9.2 milyon[1]
Hasılat$69.8 milyon

Private Benjamin , Goldie Hawn'ın oynadığı 1980 Amerikan komedi filmidir . Film, 1980'in en büyük gişe hasılatlarından birini elde etmiştir [2] ve aynı zamanda kısa ömürlü bir televizyon dizisi de oldu. Private Benjamin, Amerikan Film Enstitüsü'nün 100 Yıl...100 Kahkaha listesinde yer almanın yanı sıra [3] ve Bravo'nun "En Komik 100 Film" listesinde 59. sırada yer aldı.[4]

Private Benjamin , En İyi Kadın Oyuncu (Goldie Hawn), En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Eileen Brennan) ve En İyi Orijinal Senaryo (Nancy Meyers, Charles Shyer, Harvey Miller) Akademi Ödülleri'ne aday gösterildi.[5]

Olay Örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Hayatı boyunca hayali "profesyonel bir erkekle evlenmek" olan, korunaklı ve zengin bir aileden gelen 28 yaşındaki Yahudi kadın Judy Benjamin, yeni kocası Yale Goodman'ın düğün gecesi zorla seks yaparken ölmesi üzerine yıkılır. Duygusal olarak sürüklenen Judy, bir radyo programında hikayesini anlatır ve onu askeri hayatın aradığı "aileyi" sağlayacağına inandıran başka bir dinleyiciyle, orduda askerlik yapan SFC James Ballard ile tanışır. Ballard ayrıca askerliği bir kaçamak olarak sunarak spa tatiline benzetir, ancak Judy temel eğitim'e vardığında kaba bir uyanış yaşar ve askere alan kişinin onu kandırdığını fark eder. Hemen ayrılmak ister ama acemi çavuşunun iddialarının aksine ayrılamayacağını öğrenince çok şaşırır.

Ordu yönetmelikleri ve hem Yüzbaşı Doreen Lewis'in hem de tatbikat çavuşu SFC L. C. Ross'un sürekli onaylamaması Judy'yi hayal kırıklığına uğratır ama ailesi onu eve götürmek için Fort Biloxi'ye geldiğinde, kararlarıyla onları "cezalandırdığı" için onu azarlar ve babası ona kendi kararlarını verme "yeteneğine sahip olmadığını" söylediğinde, kalıp temel eğitimi bitirmeye karar verir. Judy, ekibinin eğitim müfrezesinin bir üyesi ile (Lewis'in de ilişki yaşadığı) rakip bir bölük subayı arasındaki ilişkiyi ortaya çıkardığı ve her iki tarafın liderlerini rehin aldığı bir savaş oyunları tatbikatından sonra eğitimini tamamlar. Temel eğitimi tamamladıktan sonra Judy ve arkadaşları hafta sonunu izinli olarak New Orleans'ta geçirir ve burada tıbbi bir konferans için orada bulunan Fransız doktor Henri Tremont ile tanışır. Kısa ama ilham verici bir aşktan sonra Henri Paris'e döner ve Judy seçkin bir paraşütçü birliği olan Thornbirds ile eğitime başlar.

Judy kısa sürede paraşütçü eğitimi için seçildiğini anlar çünkü birliğin komutanı onu çekici bulmaktadır; diğer kursiyerler uçaktan atladıktan sonra Judy atlayamayacak kadar korkunca, komutan ona cinsel saldırıda bulunmaya kalkışır. Judy buna boyun eğmek yerine uçaktan atlayınca, komutan onu mümkün olan en kısa sürede Biloxi'den uzağa naklettirmeye çalışır. Judy, Grönland veya Guam'da istenmeyen bir görev olarak gördüğü şeyi kabul etmek yerine, Belçika'daki Supreme Headquarters Allied Powers Europe'a atanmak için pazarlık yapar ve Paris'e yaptığı bir ziyarette Henri ile tekrar karşılaşır. Henri evlenme teklif eder ve Judy kabul eder, ancak Yüzbaşı Lewis Tremont'un komünist olduğunu keşfedince Judy ordu ve aşk arasında bir seçim yapmak zorunda kalır.

Henri'yi seçip nişanlandıktan sonra, Henri çocuksu ve kontrolcü doğasını ortaya koyar. Judy'yi "yeniden yaratmaya" çalışır ve ayrıca asırlık aile evini korumak için evlilik öncesi bir anlaşma imzalaması konusunda ısrar eder. Son olarak, Henri evin hizmetçisiyle yattığında ve eski kız arkadaşı Clare'i unutamadığını belli ettiğinde, Judy'nin kalbi değişir. Düğün günü, törenin ortasında, büyük bir hatanın eşiğinde olduğunu fark eder. Judy, Henri'yi mihrapta terk eder ve yeni keşfettiği özgürlüğünden güç alarak bilinmeyene doğru yola çıkar.

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "AFI|Catalog". Catalog.afi.com. Erişim tarihi: 27 Ocak 2022. 
  2. ^ "1980 Yearly Box Office Results". 23 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2014. 
  3. ^ "Private Tutor". Infoplease.com. 22 Haziran 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2011. 
  4. ^ "Bravo's "100 Funniest Movies" on Lists of Bests". Listsofbests.com. 2 Haziran 2006. 2 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2011. 
  5. ^ "The 53rd Academy Awards | 1981". Oscars.org | Academy of Motion Picture Arts and Sciences (İngilizce). 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]