Prusya Prensi August Wilhelm

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Prince August Wilhelm of Prussia sayfasından yönlendirildi)
August Wilhelm von Preußen'in portresi, 1905 dolaylarında

"Auwi" lakaplı Prens August Wilhelm Heinrich Günther Prusya Viktor (29 Ocak 1887 - 25 Mart 1949), Alman İmparatoru II. Wilhelm'in ilk eşi Schleswig-Holstein'lı Augusta Victoria'dan dördüncü oğluydu. Nazizmin ve Adolf Hitler'in güçlü bir destekçisiydi.

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Büyükbabası hala Prusya'nın Veliaht Prensi iken Potsdamer Stadtschloss'ta doğdu. Gençliğini kardeşleriyle birlikte Potsdam'daki Yeni Saray'da, okul günlerini ise kardeşleriyle birlikte annesinin atalarının Schleswig-Holstein'daki Plön'deki Prinzenhaus'ta geçirdi. Daha sonra Bonn, Berlin ve Strasbourg üniversitelerinde okudu 1907'de siyaset bilimi alanında doktorasını aldı.

August Wilhelm, eşi ve yeni doğan oğluyla birlikte, 1913.

Prens August Wilhelm, 22 Ekim 1908'de Berliner Stadtschloss'ta kuzeni Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg'lu Prenses Alexandra Victoria ile evlendi. Çift, Berlin'deki Schönhausen Sarayı'nda ikamet etmeyi planlamıştı ancak babası Kaiser Wilhelm, oğluna Sanssouci Parkı'ndaki Villa Liegnitz'i bırakmaya karar verince fikrini değiştirdi. 1912'de tek çocukları Prusya Prensi Alexander Ferdinand doğdu. Potsdam'daki konutları sanatçılar ve akademisyenler için bir buluşma yeri haline geldi.

Birinci Dünya Savaşı'nda August Wilhelm, Ruppin bölgesinin bölge yöneticisi (Landrat) oldu; ofisi ve ikametgahı artık Schloss Rheinsberg'di Kişisel yaveri Hans Georg von Mackensen, hayatında önemli bir rol oynadı; ikisi August Wilhelm'in gençliğinden beri yakın arkadaştı. Bu "belirgin homofilik eğilimler", Prenses Alexandra Victoria ile evliliğinin başarısız olmasına katkıda bulundu Çift, August Wilhelm'in babası Kaiser II. Wilhelm İmparator iken bu fikre karşı çıkması nedeniyle boşanmadı.

Savaşın bitiminden sonra çift ayrıldı ve Mart 1920'de resmen boşandı. August Wilhelm'e oğullarının velayeti verildi. August Wilhelm, boşandıktan ve arkadaşı von Mackensen'in Konstantin von Neurath'ın kızı Winifred von Neurath ile evlenmesinin ardından Potsdam'daki villasında münzevi bir hayat yaşadı Arthur Kampf'tan çizim dersleri aldı ve resimlerinin satışı ona ek bir gelir kaynağı sağladı.

Nasyonal Sosyalizme Katılım[değiştir | kaynağı değiştir]

August Wilhelm, Berlin Sportpalast'ta bir NSDAP mitinginde, 1932.

August Wilhelm, muhafazakar milliyetçi gaziler grubu Der Stahlhelm'e ("Çelik Kask") katıldı. Sonraki yıllarda NSDAP ile ilişkileri giderek arttı. Ailesini rahatsız eden ve babasının isteğine rağmen "tehlikeli, devrimci" gruba katıldı. 1 Nisan 1930'da NSDAP'ye katıldı ve bunun üzerine sembolik nedenlerden dolayı 24 numaralı düşük üyelik sayısını aldı. Kasım 1931'de paramiliter AlmancaSturmabteilung (SA) kabul edildi. AlmancaStandartenführer rütbesiyle NSDAP ile olan ilişkisi ve Adolf Hitler'e olan hayranlığı, August Wilhelm'e AlmancaBraunhemdchen Auwi veya "Kahverengi Küçük Gömlek Auwi" takma adını veren sol basının sık sık alay konusu olmasına neden oldu. Fransız Büyükelçisi André François-Poncet ona AlmancaHanswurst adını verdi ("Kahverengi Sosis Hans"). Nasyonal Sosyalistlerden (Joseph Goebbels ondan "iyi huylu ama biraz da huysuz bir çocuk" olarak bahsetmişti.

Eski Hohenzollern hanedanının bir temsilcisi olarak August Wilhelm, parti tarafından seçimlerde oy kazanmak için kasıtlı olarak kullanıldı: Nisan 1932'de Prusya Landtag'ının baş adayı olarak seçildi ve Landtag'ın Ekim 1933'te dağılmasına kadar koltuğunu korudu. Aynı zamanda Almanya çapındaki uçuşlarda eşlik ettiği Hitler'in yanında seçim sözcüsü olarak atandı. Partinin kitlesel mitinglerine katılarak, nüfusun Nasyonal Sosyalizme karşı ılımlı olan kesimlerine hitap etti ve onları "Hitler'in bir tehdit değil, Alman halkının ve Alman İmparatorluğunun bir hayırsever olduğuna" ikna etti.

5 Mart 1933 seçimlerinde August Wilhelm, Alman Reichstag'ına Nazi milletvekili seçildi. 23 Temmuz 1933'te Prusya Bakan Başkanı Hermann Göring de onu yakın zamanda yeniden oluşturulan Prusya Devlet Konseyi'ne atadı. August Wilhelm, Nazi rejiminin çöküşüne kadar bu görevlerde bulundu.[1] Bununla birlikte, 1933 Yetki Yasası'nın kabul edilmesinden ve Üçüncü Reich diktatörlüğünün kurulmasından sonra partinin, gizlice "Hitler'in bir gün kendisini ya da oğlu Alexander'ı yukarıya çıkaracağını" ümit eden eski prense artık ihtiyacı kalmamıştı. Böylece, 1934 baharında Hitler'e doğrudan erişimi engellendi ve Uzun Bıçaklar Gecesi'nden sonraki yaza gelindiğinde kendisini politik olarak vahşi doğada buldu, ancak bu onun Hitler'e olan hayranlığını azaltmadı.

Yüksek profilli bir ziyaret August Wilhelm'i Nibelung'ların Passau Salonu'na götürdü.[2]

30 Haziran 1939'da SA'nın en yüksek ikinci rütbesi olan SA-Obergruppenführer oldu, ancak özel olarak Joseph Goebbels hakkında aşağılayıcı sözler söyledi ve bu nedenle 1942'de suçlandı O andan itibaren tamamen uzaklaştırıldı ve halka açık konuşma yapması yasaklandı.

Şubat 1945'in başlarında, eski Veliaht Prenses Cecilie'nin eşliğinde August Wilhelm, babasının kız kardeşi olan teyzesi Prusya Prensesi Margaret'e sığınmak için Potsdam'dan Kronberg'e giderek yaklaşan Kızıl Ordu'dan kaçtı.

Savaş sonrası yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda, 8 Mayıs 1945'te August Wilhelm, ABD Ordusu tarafından tutuklandı ve Ludwigsburg'da hapsedildi. Nazilerden arındırma duruşmasında 1948'de kendisine Nasyonal Sosyalizmi reddedip reddetmediği soruldu ve şu cevabı verdi: "Affınıza sığınırım". Dolayısıyla kendisi, Nazilerden arındırma süreci kapsamında "suçlu" olarak sınıflandırıldı ve iki buçuk yıl ağır çalışma cezasına çarptırıldı Ancak 1945'ten beri Ludwigsburg toplama kampında tutulduğu için cezasını çekmiş olduğu düşünülüyordu.

Serbest bırakılmasının hemen ardından August Wilhelm aleyhine yeni soruşturma başlatıldı Sovyet işgal bölgesindeki Potsdam'daki bir mahkeme, kendisi hakkında tutuklama emri çıkardı ancak kısa süre sonra ağır bir şekilde hastalandı ve 62 yaşında Stuttgart'taki bir hastanede öldü. Langenburg'da Hohenlohe-Langenburg prenslerinin mezarlığına gömüldü. August Wilhelm'in, 1960'larda yapılan bir soruşturmada, 1933'te Albrecht Höhler'in idamında tetiği çekenlerden biri olduğu belirlendi.[3]

Eşi Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg Prensesi Alexandra ile Prens August Wilhelm'in bir oğlu vardı:

  • 19 Aralık 1938'de Armgard Weygand ile evlenen Prusya Prensi Alexander Ferdinand Albrecht Aşil Wilhelm Joseph Viktor Carl Feodor (26 Aralık 1912 - 12 Haziran 1985). Bir oğulları vardı, Prusya Prensi Stephan Alexander Dieter Friedrich (1939–1993); Prusya Prensesi Stephanie Victoria-Louise (1966 doğumlu) adında bir kızı vardı

Şövalyelik nişanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lilla, Joachim (2005). Der Prußische Staatsrat 1921–1933: Ein biographisches Handbuch. Düsseldorf: Droste Verlag. s. 230. ISBN 978-3-770-05271-4. 
  2. ^ Anna Rosmus Hitler's Nibelungen, Samples Grafenau 2015, pp. 113ff
  3. ^ "Der Nazi-Prinz". Einestages. 
  4. ^ a b c "Königlich Preussische Ordensliste", Preussische Ordens-Liste, Berlin, ss. 5, 80, 129, 1895 
  5. ^ Jørgen Pedersen (2009). Riddere af Elefantordenen, 1559–2009 (Danca). Syddansk Universitetsforlag. s. 349. ISBN 978-87-7674-434-2. 
  6. ^ "Ludewigs-orden", Großherzoglich Hessische Ordensliste, Darmstadt: Staatsverlag, 1914, s. 6 – hathitrust.org vasıtasıyla 
  7. ^ Schench, G. Handbuch über den Königlich Preußischen Hof und Staat fur das Jahr 1908. Berlin, Prussia, 1907.