İçeriğe atla

Portal:Antropoloji/Biliyor muydunuz?

Vikipedi, özgür ansiklopedi

*Molecular Biology ve Evolution dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, 50 bin yıl önce Avrupa’da hayatta kalabilen Neandertal nüfusu Orta ve Batı Avrupa’da yeni yerleşimler kurdu. Neandertaller, Homo Sapiens henüz Avrupa’ya varmadan, 10 bin yıl daha hayatta kalmayı başarmış.

  • Sibirya’da Altay Dağlarındaki Denisova Mağarası’nda bulanan 30.000 yaşındaki buluntuların diş ve parmak kemiklerinden alınan DNA örneklerinin analizi sonucu, fosillerin eski ve farklı bir insan türüne ait olduğu açıklandı. 30.000 yaşındaki bu fosiller, Neandertal ve modern insanın dışında dünya üzerinde yakın zamanda var olmuş bir üçüncü insan türünün varlığına işaret ediyor.
  • Günümüz Çek Cumhuriyeti topraklarında bulunan, bir mamut dişi oyularak yapılmış 26 bin yıl öncesine ait bir kadın yüzü en eski insan portresi olarak kabul edilmektedir.
  • 1927 yılında İtalya'da bulunan çene kemiği kalıntıları üzerinde yapılan incelemeler Avrupa'nın modern insan geçmişinin yaklaşık 45 bin yıl öncesine uzandığını gösteriyor.
  • Plos One dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, Neandertaller akbaba, küçük karga, kartal ve diğer kuş türlerinin tüylerini kullanarak kendilerine soğuktan koruyucu pelerin tarzı giysiler ve süslemeler yaparlardı.