Polonyalı Benedict

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Wrocław'da Polonyalı Benedict için anma plaketi

Polonyalı Benedict (Latince: Benedictus Polonus, Lehçe: Benedykt Polak) (c. 1200 - c. 1280) Polonyalı bir Fransisken rahibi, gezgin, kaşif ve tercüman.

Papa IV. Innocent'in 1245–1247 yılları arasında düzenlediği ve Moğol İmparatorluğu'nun Büyük Han'ı Güyük'e gönderilen keşif heyetine başkanlık eden delegesi Giovanni da Pian del Carpine'e bu seyahatte eşlik etti. 1839'da Fransa'da ve bir yıl sonra da Polonya'da yayınlanan kısa tarihçesi De itinere Fratrum Minorum ad Tartaros'un (Fransisken Rahiplerinin Tatarlara Yolculuğu Üzerine) yazarıdır. Bu tarihçenin sonradan daha uzun bir çalışmanın kaynağı olduğu anlaşılmıştır. Hystoria Tartarorum (Tatarların Tarihi) adlı bu çalışması, çok daha sonra keşfedildi ve 1965'te yayınlandı.[1]

Benedict'in raporu önemlidir çünkü Güyük Han'ın Papa'ya yazdığı mektubun bir nüshasını da içerir.[2]

Keşiş Benedict'in, katıldığı yolculuğun öyküsünün ötesinde, hayatı hakkında bilinenler çok azdır. İyi bir eğitim aldığı, Latince, Lehçe'nin yanı sıra Eski Doğu Slavcası konuştuğu ve yazdığı bilinir. 1236'da Wrocław'daki Fransisken manastırında keşiş olmuştur. Burası aynı zamanda, Moğol İmparatorluğu'na doğru yolan çıkan Keşiş Giovanni'nin, 16 Nisan 1245'te Lyon'dan ayrıldıktan sonraki ilk büyük durağıydı. Benedict, Eski Doğu Slav dili hakkında da bilgi sahibi olduğu ve yolculuklarının ilk kısmı Kiev'e doğru olduğu için ona tercüman olarak eşlik etmesi amacıyla seçildi. Benedict, 1247'de dönüşleri sırasında ve sonrasında yolculukla ilgili hesaplarını yaptı. Yolculuktan döndükten sonra muhtemelen hayatının geri kalanını geçirdiği Kraków'daki Fransisken manastırına yerleşti. Daha sonra 1252'de Szczepanów'lu Aziz Stanislaus'un aziz ilan edilmesine[2] tanık oldu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Edward Kajdański: Długi cień Wielkiego Muru, Warsaw, 2005 (in Polish)
  2. ^ a b "Biography of Benedict (in Polish)". 10 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2022. 

Palkiewicz, Jacek ve Petek, Krzysztof Benedykt Polak: pierwszy polski podroznik Warszawa: Narodowe Merkez Kultury, 2015, 9788379820740