Polonya kabileleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Polonyalı kabilelerin yaklaşık konumlarını gösteren harita

"Polonya kabileleri" bazen, Piast hanedanlığı tarafından Polonya devletinin oluşmasında Polonya haline gelen bölgelerde, 6. yüzyılın ortalarından yaşamış Batı Slav Lekhitlerinin kabilelerini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Yaşadıkları bölge, Dük I.Mieszko tarafından yaratılan ve 10. yüzyılın sonunda genişleyen, 11. yüzyılın başında Kral I.Bolesław'ın fetihleriyle daha da genişleyen ilk Polonya devletinin bir parçası halini almıştır.

MS 850 civarında Bavyera Coğrafyacısı (orta-doğu Avrupa'da kabilelerin bir listesini içeren metin) tarafından bir halk listesi yazıldı. Listede yer almayan Lekhitic konuşan batı Polonya, Nestor'un ifadesine göre Pomeranyanlar ve Mazovyanlardan sonra tanınmıştır.

Bölgede en önemli kabileler; Batı Polanslar, Mazovyanlar, Vistulanlar, Silezyalılar ve Pomeranyanlardı.[1] Bu beş kabile "temel olarak ortak kültürü ve dili paylaştılar ve birbirleriyle Cermen kabilelerinden çok daha yakından ilgilendiler."[2]

Etnonim[değiştir | kaynağı değiştir]

"Polonya" adı en güçlü kabilelerden - Batı Polans isminden türetilmiştir . Onların adı da kutup - alan kelimesinden türemiştir. Ayrıca Doğu Avrupa'daki Dinyeper Nehri bölgesinde yaşayan belki de ilgisiz bir Doğu Slav kabilesi olan Doğu Polans için de kullanılmıştır.

Din[değiştir | kaynağı değiştir]

Polonyalı kabileler çoktanrıcı putperestlerdi ve her biri yıldırım tanrısı Perun gibi Erken Slavlar için yaşamın farklı ama aynı derecede önemli bir yönünü temsil eden çok sayıda tanrının bir panteonuna ibadet ettiler. Dinlerinin gerçekte nasıl olduğu hakkında çok az şey biliniyor, ancak Slav ülkelerinin folklorunda hayatta kalan sınırlı arkeolojik kanıtlar ve pagan inançlarının kalıntıları, Polonyalı kabilelerin inancı ile önde gelen diğer Erken Ortaçağ Slav toplumlarının inançları arasında birçok benzerlik gösteriyor. tarihçiler, tüm Slav dalları arasında ortak bir Slav mitolojisinin var olduğuna inanıyorlar.

Organizasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Kabileler akrabalık grupları temelinde örgütlendi. Bir kabilenin toprakları, bir grup komşu yerleşim yeri oluşturan opollere ayrıldı.

Belirli bir kabilenin çoğu üyesi genellikle köylülerdi, ancak küçük bir grup aristokratta (nobiles veya potentiores) mevcuttu.

Kabileler[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdakiler, Polonya devletinin başlangıcında, Orta Çağ'ın başlarında Polonya topraklarında yaşayan Polonya kabilelerinin listesidir. Temelde ortak kültürü ve dili paylaştılar ve birlikte günümüz Polonya etnik kökenini ve Polonya kültürünü oluşturdular. Bu sürece, akraba kökenli ve ortak kökenli dillerden oluşan çeşitli etnik toplulukların tek bir toplulukta birleştiği etnik konsolidasyon denir.[3]

Aşağıdaki Slav kabileleri Polonya kabileleri olarak kabul edilir:

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Raymond Breton, National Survival in Dependent Societies: Social Change in Canada and Poland, McGill-Queen's Press - MQUP, 1990, p. 106,0-88629-127-5 Google Books 18 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ John Blacking, Anna Czekanowska, Polish Folk Music: Slavonic Heritage - Polish Tradition - Contemporary Trends, Cambridge University Press, 2006, p. 3, 0-521-02797-7 Google Books 19 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Regina E. Holloman, Serghei A. Arutiunov, Perspectives on Ethnicity, Walter de Gruyter 1978, p. 391, 311080770X, 9783110807707 Google Books 20 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]