Pilot (The Big Bang Theory)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Pilot"
The Big Bang Theory bölümü
Bölüm no.1. sezon
1. bölüm
YönetmenJames Burrows
Senarist
Editör
  • Paul Trejo
  • Joshua Charson
Yayın tarihi24 Eylül 2007 (2007-09-24)
Süresi23 dakika
Konuk oyuncular
Bölüm kronolojisi
← Önceki
"—"
The Big Bang Theory (1. sezon)

Pilot, Amerikan durum komedisi türündeki The Big Bang Theory adlı televizyon dizisinin ilk sezonunun pilotu ve ilk bölümüdür. İlk olarak 27 Eylül 2007'de CBS'de yayınlandı. Chuck Lorre ve Bill Prady tarafından yazıldı ve James Burrows tarafından yönetildi. Dizideki beş ana karakterin ilk görünümü bu bölümde gerçekleşti ve bölümdeki konuk oyunculardan Vernée Watson "Althea" karakterini, Brian Patrick Wade ise "Kurt" karakterini canlandırdı.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Leonard Hofstadter ve Sheldon Cooper, toplam 360 IQ'ya sahip; evrenin nasıl çalıştığını anlayan ve "güzel beyinlere" sahip olduklarını iddia eden iki zeki genç fizikçidir. Zeki olmalarının yanı sıra özellikle kadınlar arasında sosyal olarak beceriksizdirler. Yüksek IQ'lu sperm bankasına yapılan başarısız bir ziyaretin ardından eve dönerler ve karşı daireye taşınacak hevesli bir oyuncu olan Penny ile tanışırlar. Leonard ve Sheldon, Penny ile tanışırlar. Leonard, Penny'ye âşık olur ve onunla çıkmayı umar. Sheldon bunun gerçekleşme ihtimalinin düşük olduğunu düşünür.

Sheldon, gecelerini sosyal olarak işlevsiz arkadaşları ile birlikte Klingon dilinde Boggle oynamaktan oldukça memnundur. Arkadaşları arasında kadınlara düşkün bir arkadaşı (Howard Wolowitz) ve seçici dilsizlik hastalığına sahip bir arkadaşı (Rajesh Koothrappali) vardır.

Leonard, Penny'yi, yepyeni bir imkânlar dünyası olarak görmektedir. Ona o kadar çok âşık olmuştur ki, yeni taşındığı için banyo yapamadığını söylediğinde duşunu kullanmasına izin verdikten sonra, televizyonunu eski erkek arkadaşından (Kurt adında uzun boylu birisinden) almaya çalışmayı kabul eder ve Sheldon ile birlikte Kurt'un evine giderler. Leonard, Penny'nin televizyonunu almak için geldiklerini söylediğinde Kurt, onların pantolonunu çıkarır ve evlerine bu şekilde dönmelerine sebep olur, bu arada TV'yi geri alamazlar. Penny, kendilerini kötü hissettikleri için onlara akşam yemeği ısmarlamayı teklif eder. Sheldon, Leonard'ın "Bebeklerimiz zeki ve güzel olacak" dediği zaman "Hayali demeyi unutma" diye karşılık verir ve Leonard'ın Penny'nin peşine düşmeye devam edeceğini fark eder.

Yayınlanmamış pilot bölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Penny, Howard ve Raj'ın bulunmadığı bir pilot üretilmişti. Bu versiyonda Katie (Amanda Walsh) ve Gilda (Iris Bahr) adlı karakterler bulunuyordu. Katie, tıpkı Penny gibi, Leonard ve Sheldon'ın aksine sokak akıllı birisiydi ve Penny'den daha acımasızdı. Annesi, ona, evlenmeden önce üvey babasıyla yattığını iddia etti. Dahası, orijinal pilotta Sheldon karakteri daha cinseldir ve şehvet düşkünüdür. Aslında Sheldon'ın bir Star Trek kongresinde kendisi ve Leonard'ın arkadaşı olan Gilda ile seks yaptığı açıkça belirtilmektedir. CBS'ye göre orijinal pilotu geçti. Lorre ve Prady'den ikinci bir tane üretmesini isteyecek kadar beğeni aldı.[1]

Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

IGN'den Jim Chamberlin, bölümü öven nitelendirmelerde bulundu ve "dizi için harika bir başlangıç" olduğunu düşündü ve bölüm hakkında "bir süredir standart bir sitcomda gördüğümüz en iyilerden birisi" dedi.[2] The Boston Globe'dan Matthew Gilbert, bölüm hakkında "tam olarak bir komedi rutini olan ve onu eve götürmeye iten o gülünç komedi dizilerinden biri" olduğunu söyleyerek olumsuz bir eleştiri yaptı.[3] The AV Club'dan Scott Tobias da bölüme karşı olumsuz bir tutum sergileyerek bölüme D+ notu verdiğini söyledi ve ekledi: "Gerçekten kötü televizyon şovları şu anlama geliyor: Joe ve Jane Average'ın üstünlüğünü onaylarken aynı zamanda her ikisiyle de alay ederler. [...] ve bir şeyler bilmenin küstah, affedilemez günahı yüzünden yıkılan aşırı zeki olanlar. Yeni CBS sitcom The Big Bang Theory, bu prensibin geniş bir örneğidir —Amazon basin gibi. Kimsenin üç kameralı bir sitcom yaptığına inanmak bile zor; "blog" kelimesinin sadece bir harfi, günümüzde gerçekleştiğini gösteriyor."[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "TV Legends Revealed: Big Bang Theory's Sheldon Originally Had a Sex Drive". Spinoff Online. 20 Kasım 2013. 22 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2016. 
  2. ^ "The Big Bang Theory: Pilot Review". IGN. 28 Eylül 2007. 21 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2019. 
  3. ^ Gilbert (24 Eylül 2007). "'Big Bang' collapses under weight of nerd jokes". The Boston Globe. 25 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2010. 
  4. ^ "The Big Bang Theory: The Big Bang Theory". TV Club (İngilizce). 3 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]