Piksel geometrisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çeşitli piksel geometrilerini gösteren çeşitli ekranların fotoğrafları. Sol üstten saat yönünde, standart çözünürlüklü bir CRT televizyon, bir CRT bilgisayar monitörü, bir dizüstü bilgisayar LCD'si ve OLPC XO-1 LC ekranı.

Bir görüntü sensörü veya ekrandaki piksellerin bileşenleri (ana renkler kırmızı, yeşil ve mavi), piksel geometrisi adı verilen farklı örüntülerde düzenlenebilir.

Piksel içindeki ana renklerin geometrik düzenlemesi, kullanıma bağlı olarak değişebilir (şekil 1'e bakınız). Genellikle kenarları veya dikdörtgenleri görüntüleyen LCD ve CRT gibi monitörlerde, bileşenler dikey şeritler halinde düzenlenir. Hareketli görüntüler içeren ekranlarda ise görüntünün izleyici tarafından daha iyi algılanabilmesi için üçgen veya çapraz desenler tercih edilmelidir.[kaynak belirtilmeli]

Bir ekranın kullandığı piksel geometrisinin bilgisi, alt piksel düzenlemesi kullanarak daha yüksek görünür çözünürlükte raster grafikler oluşturmak için kullanılabilir.[1]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kruegle, Herman (15 Mart 2011). CCTV Surveillance: Video Practices and Technology (İngilizce). Elsevier. ISBN 978-0-08-046818-1. 27 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2023.