Pierre Juillet

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Pierre Juillet (21 Temmuz 1921; Vallière, Creuse - 23 Aralık 1999; Puy-Judeau, Vallière, Creuse), Fransız siyasi danışman.

Hukuk eğitimi almıştır. İkinci Dünya Savaşı süresince Direniş Hareketi'nde yer almıştır. 1945 yılında avukat olmuş ve yaklaşık 15 yıl avukatlık yapmıştır. Gaullist çizgideki Fransız Halkının Birliği adlı partinin 1947 yılında üyesi olmuştur.[1] 1958 yılında Enformasyon Bakanı André Malraux'nun kabine şefi olarak atanmıştır. 1962 yılında Başbakan Georges Pompidou'nun teknik danışmanı olmuş ve kendisine daha sonra danışmanlık yapacak olan Marie-France Garaud'yu takdim etmiştir. "Genç kurtlar" olarak bilinen (Jacques Chirac, Jean Charbonnel, Bernard Pons ve Pierre Mazeaud) nesli cesaretlendirip politikaya sunmuştur. 1969'da Pompidou cumhurbaşkanı olduktan sonra gölge danışmanı olmuş ve hükûmet üyelerinin atanmasında ağırlığı olmuştur. 1972 yılında fazla solda olarak gördüğü Jacques Chaban-Delmas'ın başbakanlıktan gitmesini sağlamıştır. Pompidou'nun vefatının ardından 1974 Fransa cumhurbaşkanlığı seçimi kampanya sürecinde Marie France Garaud ile Jacques Chaban-Delmas'ı, Yeni Toplum projesini tehlikeli buldukları için, engellemeye çalışmışlar ve Başbakan Pierre Messmer'in aday olmamasını sağlamışlardır.[2] Valéry Giscard d'Estaing cumhurbaşkanı olunca yeni başbakan Chirac'ın Garaud ile beraber yakın danışmanları olmuşlardır ayrıca Giscard yeni hükümette kendisine savunma bakanlığını teklif etmiş ancak kendisi istememiştir. 1978'de Chirac tarafından yapılan, ulus karşıtı Federal Avrupa politikasını eleştiren, Appel de Cochini (Cochin Çağrısı) kaleme alan ekipte yer almıştır ancak Chirac'ın partisi Cumhuriyet için Birlik, 1979 Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Simone Veil'in liste başı olduğu Fransız Demokrasisi için Birlik listesinin arkasında kaldığı için Juillet ile çalışma bağlantısını koparmıştır bununla beraber yıllarca temasta kalmıştır.

Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

1951'de, Charles de Gaulle'ün sekreteri, Annick Mousnier ile karşılaşıp aynı yıl evlenmiştir ve bu evlilikten Michel adında bir oğlu olmuştur.

Eski Ulusal Savunma Genel Sekreterliği ekonomik istihbarat sorumlusu ve Eski Dış Güvenlik Genel Müdürlüğü istihbarat müdürü Alain Juillet'nin amcasıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Universalis Ansiklopedisi'ndeki özgeçmişi". 27 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2020. 
  2. ^ Guillaume Tabard (22 Aralık 2016). "Présidentielle 1974: Valéry Giscard d'Estaing conjugue changement et continuité". 23 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2020.