Peter von Dusburg

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Peter von Dusburg (LatincePetrus de Dusburg; ö. 1326'dan sonra), Töton Şövalyeleri Papaz-Kardeş ve tarihçisidir. Prusya'daki 13. ve 14. yüzyıl başlarındaki Töton Şövalyelerini ve Eski Prusyalıları anlatan Chronicon terrae Prussiae'yi yazdığı bilinmektedir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Chronicon terrae Prussiae'nin 1679 kopyasından kapağı.

Peter'ın 13. yüzyılın ikinci yarısından 14. yüzyılın ilk yarısına kadar yaşamış olmasına rağmen doğum ve ölüm tarihleri bilinmemektedir. Başlangıçta onun Almanya'nın Duisburg kentinden olduğu sanılıyordu ve bazı metinlerde kendisinden "Duisburglu Peter" olarak bahsediliyordu. Diğer araştırmalar onun yerine şu anda Hollanda'da bulunan Doesburg'dan gelmiş olabileceğini göstermektedir.

1324'te, muhtemelen Königsberg'deyken[1] Peter, Büyük Üstat Werner von Orseln adına Chronicon terrae Prussiae üzerinde çalışmaya başladı. 1326'ya gelindiğinde, erken Prusya Haçlı Seferi seferleri hakkında yazan bir Latinist'in artık kayıp olan çalışmasını genişletmeyi bitirmiştir.[1] Bu sürüm daha sonra 1330'a kadar olan olayları içerecek şekilde revize edilmiştir. 1331-1335'te Nikolaus von Jeroschin, Peter'ın tarihçesini Büyük Üstat Luther von Braunschweig adına Orta Yüksek Almancaya çevirmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Christiansen, pg. 224