Werner von Orseln

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Werner von Orseln
17. yüzyıl tasviri, Christoph Hartknoch
17. Töton Şövalyeleri'nin büyük üstadı
Görev süresi
1324-1330
Yerine geldiği Karl von Trier
Yerine gelen Luther von Braunschweig
Kişisel bilgiler
Doğum y. 1280
Ölüm 18 Kasım 1330

Werner von Orseln (y. 1280 - 18 Kasım 1330), 1324'ten 1330'a kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 17. Büyük Üstadıydı.

Von Orseln, Frankfurt yakınlarındaki Oberursel'deki Falkenstein Kontlarının soylu bir vogt ailesinden geliyordu. Töton Tarikatı'na ne zaman katıldığı bilinmiyor. Von Orseln'den İlk olarak 1312'de, Tarikat Devleti'nin Litvanya sınırına oldukça yakın olan Ragnit (bugünkü Neman) Ordensburg'unun Komturu olarak bahsedilir. 1314'te Büyük Üstat Karl von Trier, Malbork Kalesi'nde von Orseln'i Großkomtur'luğa atadı. Von Orseln, 1317'de gerçekleşen bir darbe sırasında Büyük Üstat Karl von Trier'i destekledi ve onunla birlikte sürgüne gönderildi, ancak 1319'da Prusya'ya geri döndü ve Karl von Trier'in Prusya'daki mukim elçi görevini üstlendi. Tartışmaları müzakere etti ve Tarikat içinde hiyerarşik disiplini yeniden sağladı.

Büyük Üstat Karl von Trier'in ölümü üzerine, Tarikat'ın kapitulumu 6 Temmuz 1324'te von Trier'in halefi olarak Werner von Orseln'i Büyük Üstat seçti. Von Orseln seçildikten hemen sonra, Polonya Kralı I. Władysław ile, 1308'de Danzig'ın ele geçirilmesinden sonra Şövalyelerin ilhak ettiği Pomerelia toprakları üzerinde müzakerelere başlamak zorunda kaldı. Ancak tartışmalar sonuç vermedi ve Töton Tarikatı Polonya ile savaş hazırlıklarına başladı. 1326'da Büyük Üstat, Brodnica'da Mazovya dükleri II. Siemowit, I.Trojden ve Płock'lu Wenceslaus'un yanı sıra birkaç Silezya Piastı ve Bohemya Kralı Johann von Böhmen'den oluşan Polonya'ya karşı bir koalisyon kurdu. Leh-Töton Savaşı'nı başlatmak için bahanesi, 1327'de Płock'un işgaliyle Kral I. Władysław'e verildi. Misilleme olarak Büyük Üstat von Orseln, Polonya'da bulunan Kujavia ve Dobrzyń Arazisi'nin işgalini emretti.

Werner von Orseln'i tasvir eden bir Gravür

Yine de savaş sırasında von Orseln, Johan von Endorf olduğu iddia edilen deli bir şövalyenin suikast girişiminden sonra aldığı yaralar sonucu Malbork Kalesi'nde öldü. Werner von Orseln'in cesedi, Marienwerder (bugünkü Kwidzyn) katedraline gömüldü. Bununla birlikte, suikastçının Endorf olduğuna dair bazı şüpheler olduğu halde Endorf üç gün sonra mahkum edildi ve ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.[kaynak belirtilmeli]

Tarikatın Büyük Üstadı olarak von Orseln, ruhani yaşama özel önem verdi. Töton Tarikatı Devleti'nin Polonya ile savaş halinde olmasına rağmen, Prusyalı din adamlarının iki meclisini organize edebildi ve onlarca yıldır devletin siyasi sisteminin temelini oluşturan birkaç idari yasa çıkardı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]