Peter Moore (kimyager)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Peter B. Moore
Kendi dilinde adıPeter B. Moore
Doğum15 Ekim 1939 (84 yaşında)
Massachusetts, U.S.
EğitimYale Üniversitesi, Biyofizik Doktora
Mezun olduğu okul(lar)Yale Üniversitesi, Harvard Üniversitesi
Tanınma nedeniRibozom yapısı
ÖdüllerRosenstiel Ödülü aldı.
Kariyeri
DalıKimya, Biyofizik
Akademik danışmanlarıJames D. Watson
50s alt ünitesinin atomik yapısı

Peter B. Moore (d. 15 Ekim 1939), Yale Üniversitesi'nde emekli Sterling Kimya Profesörü, Moleküler Biyofizik ve Biyokimya Profesörüdür. Tüm kariyerini ribozomun yapısını, işlevini ve mekanizmasını anlamaya adadı.

Moore, 1939 yılında Massachusetts, Boston'da Laura Bartlett Moore ve Francis Daniels Moore'un çocuğu olarak dünyaya geldi. 1961 yılında Yale Üniversitesi'nden biyofizik alanında lisans derecesini, 1966 yılında ise James D. Watson'ın laboratuvarında çalıştığı Harvard Üniversitesi'nden biyofizik alanında doktora derecesini aldı. Yale'e gitmeden önce, Massachusetts, Milton'daki prestijli bir kolej hazırlık okulu olan Milton Academy'den mezun oldu ve burada Cum Laude Society'ye seçildi. Doktora sonrası araştırmacı ve ziyaretçi (sabbatical) olarak İsviçre, Cenevre Üniversitesi'nde (A. Tissieres ile), İngiltere, Cambridge'deki Tıbbi Araştırmalar Konseyi Moleküler Biyoloji Laboratuvarı'nda (Hugh E. Huxley ile) ve İngiltere, Oxford Üniversitesi'nde araştırmalar yaptı.

Amerikan Bilimi İlerletme Derneği ve Biyofizik Derneği üyesidir ve 1997 yılında Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilmiştir. Amerikan Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Derneği, Sigma Xi, Amerikan Kimya Derneği, New York Bilimler Akademisi, RNA Topluluğu ve Connecticut Bilim ve Mühendislik Akademisi üyesidir. Enerji Bakanlığı, Brookhaven Ulusal Laboratuvarı ve Ulusal Araştırma Konseyi için çok sayıda danışma komitesinde görev yaptı. 1987-1990 yılları arasında Yale'de Kimya Bölümü başkanlığını yapmıştır. Kendisi Biophysical Journal'ın eski editörüdür.

Kariyer özeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]