Petar Kočić

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Petar Kočić
DoğumPetar Kočić
Stričići, Bosna Vilayeti, Osmanlı İmparatorluğu
ÖlümBelgrad, Sırbistan Krallığı
Çocuklar2

Petar Kočić (29 Haziran 1877- 27 Ağustos 1916) Bosna-Hersekli yazar, aktivist ve politikacıydı.[1][2][3]

Osmanlı yönetiminin son günlerinde kuzeybatı Bosna'nın kırsal kesiminde doğan Kočić, 20'nci yüzyılın başlarında, önce şiir sonra düzyazı yazmaya başladı. Üniversite öğrencisi iken, 1878'de Osmanlıların geri çekilmesinin ardından Avusturya-Macaristan tarafından işgal edilen Bosna-Hersek'te tarım reformları için protestolar düzenledi.[4]

Kočić'in talep ettiği diğer reformlar, Avusturya-Macaristan'da yasaklı olan basın ve toplanma özgürlüğüydü.

Çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

1902'de Kočić ilk kısa öykü koleksiyonunu yayınladı. 1904 ve 1905'te iki kısa öykü koleksiyonu daha yayınladı ve ardından en başarılı kısa öykülerinden biri olan The Badger on Trial'ı sahneye uyarladı. Kočić daha sonra Saraybosna'da birkaç gösteriye öncülük etti ve Habsburg yönetimini eleştiren gazete broşürleri yayınladığı için üç kez hapsedildi.

Hapishanesinin çoğunu hücre hapsinde geçirdi ve bu da depresyonunun gelişmesine katkıda bulundu. 1909'da Kočić, genel af kapsamında serbest bırakıldı. Ertesi yıl, üçüncü ve son öykü koleksiyonunu yayınladı ve yeni oluşturulan Bosna Parlamentosu'nda (Sabor) girdi ve burada Avusturya karşıtı Sırp milliyetçilerinden oluşan bir fraksiyonun lideri oldu. Bosnalı Sırp köylülere ve çiftçilere daha fazla taviz verilmesi için lobicilik çalışmaları yaptı.

Parlamentodan Ayrılışı ve Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

1913'te zihinsel yorgunluğu gerekçe göstererek Sabor'dan ayrıldı. Ocak 1914'te, Kočić Belgrad'daki bir akıl hastanesine yatırıldı ve iki yıl sonra burada öldü.

Kočić'in doğduğu ev, Stričići

Mirası[değiştir | kaynağı değiştir]

Kočić, Avusturya-Macaristan döneminin en önemli Bosnalı Sırp politikacılarından ve aynı zamanda Bosna-Hersek'in en önemli yirminci yüzyıl oyun yazarlarından biriydi. Avusturya-Macaristan makamlarına karşı sık sık kullandığı ateşli mizacıyla ve keskin zekasıyla dikkat çekti.

Kočić'in çalışmaları, yalnızca geleceğin Nobel ödüllü Ivo Andrić'i gibi tüm bir Bosnalı aydın neslini etkilemekle kalmadı, aynı zamanda Sırp ve Yugoslav milliyetçi hareketlerinin yanı sıra Bosnalı otonomist ve Yugoslav komünist hareketlerini de etkiledi. Bosna-Hersek ve Sırbistan'daki çok sayıda sokak onun adını taşıyor ve onun sureti 1998'den beri 100 Bosna Hersek Markı'nın banknotlarında yer alıyor.

Bir 1977 Yugoslav hatıra posta pulu

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Yugoslavya'da Ulusal Sorun: Kökenler, Tarih, Politika". 12 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Carmichael, Cathie (2015). Bosna'nın Kısa Tarihi". 19 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Rastko.rs". 3 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Zuvalo, Ante (2010). Bosna-Hersek A'dan Z'ye". 16 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi.