Perchtoldsdorf

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Perchtoldsdorf
Kasaba meydanından bir görünüm
Avusturya üzerinde Perchtoldsdorf
Perchtoldsdorf
Perchtoldsdorf
ÜlkeAvusturya
EyaletAşağı Avusturya
İlçeMödling
İdare
 • Belediye BaşkanıMartin Schuster (ÖVP)
Yüzölçümü
 • Toplam12.6 km²
Rakım265 m
Nüfus
 (2018)
 • Toplam15,047
 • Yoğunluk1.200/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)[[UTCUTC+02.00]] (OAYS)
Alan kodu01

Perchtoldsdorf, Aşağı Avusturya Eyâleti'nin Mödling ilçesinde ve Viyana'nın güney sınırına komşu, 14.000 nüfuslu bir kasabadır. Kasabaya buranın yerlileri Petersdorf ya da P-Dorf adını da verirler.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Bugünkü bilgilere göre Percholdsdorf'un bulunduğu yerler, MÖ 6000'den beri yerleşim alanıdır. Daha sonraları Romalılar da buraya yerleşti.

Perchtoldsdorf adı ilk kez 1140 yılında bir vesîkada geçer. O zamanlar yerleşim, kalenin etrâfında bugünkü pazar meydanın cıvârındaydı. Bâbenberger Hânedanlığı sırasında kalesinde nûfuslu Perchtoldsdorf Beyleri otururdu. Kasaba adının kaynağının ne olduğu bilinmemektedir.[1] 1286'da hânedanlık, Perchtoldsdorf Beyleri'nden Habsburgerlere el değiştirdi.

Macarlar, Hunyadi Mátyás zamânında Aşağı Avusturya'yı hâkimiyetleri altına alınca mülkiyet, sık sık el değiştirdi. İmparator Maximilian I.'un idâresi altında kasaba kendine geldi. Savunma kulesi tamamlandı. Bugün hâlâ durmakta olan bâzı târihî evler inşâ edildi.

I. Viyana Kuşatması sırasında Perchtoldsdorf kasabası sâkinleri, savaşı ucuz atlattılar. Kasabada bulunan savunma kilisesinde Türklerin saldırısına karşı korunabildiler. Fakat II. Viyana Kuşatması'nda halk esir edilmek üzere pazar meydanında toplandı. Esir edilen erkeklerden biri, efendisini öldürünce 700'den fazla erkek kılıçtan geçirildi. Şehir, bu şoktan sonra ancak yavaşça kendine gelebildi.

Önceleri Protestan olan kasaba, 19. yüzyıl başlarında Katoliklerin hac ettiği bir yer hâline geldi. 19. yüzyılın ikinci yarısından beri Perchtoldsdorf, yazlık olarak sevilen bir yer olmaya başladı. Bu döneme âit birçok villa ve şarap bahçeleri, hâlen mevcuttur.

1938'den 1945'e kadar Büyük Viyana Eyâleti'ne dâhil edilmiş olan kasaba, II. Dünyâ Savaşı'nda pek hasar görmemiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kasabanın adı, sanki Perchten ve Dorf kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Perchten, Alpler'de bâzı kutlamalarda gösterilen ürkütücü maskeler takan kişilere denir. Dorf da köy demektir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]