Pasta all'Ortolana

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pasta all'Ortolana
Burgu makarnalı all'Ortolana
Ülke(ler) İtalya
TipiBaşlangıç yemeği(Primo); ana yemek (başka yerde)
Servis şekliSıcak
Ana malzemelerhavuç, soğan, pırasa, sarımsak, kabak, kereviz, sarı ve kırmızı biber, çeri domates, tuz, karabiber, zeytinyağı
ÇeşitleriFarklı sebzelerle

Pasta all'Ortolana, çeşitli farklı sebzelerin makarnayla karıştırılmadan önce pişirilmesiyle yapılan bir İtalyan yemeğidir. Tarifte belirli bir makarna türü belirtilmediği için burgu makarna, Fettuccine, Penne, Rigatoni, kelebek makarna (Farfalle) veya herhangi bir kısa Makarna türü ile yapılabilir. Yapımında kullanılan sebzeler genellikle havuç, soğan, pırasa, sarımsak, kabak, kereviz, sarı ve kırmızı biber, çeri domates ve patlıcandır.

Yapılışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sebzeler küçük şeritler halinde dilimlenmeden önce yıkanmalı ve temizlenmelidir (daha da küçük parçalar halinde doğranması gereken kereviz hariç). Sarımsak bir tavada zeytinyağında altın rengi alana kadar kısa bir süre kavrulur, ardından çıkarılır. Bu arada, makarnayı pişirmek için kullanılacak orta derecede tuzlu suyu kaynatmak için başka bir tava kullanılır.

Ortolana malzemeleri

Havuç, pırasa ve kereviz, sarımsakların zeytinyağında kızartıldığı tavaya atılır ve yaklaşık 6-7 dakika pişmeye bırakılır, ardından kırmızı ve sarı biber, tuz ve karabiber karışıma eklenir. Bu aşamada makarna diğer tencerede kaynayan suya atılır ve yaklaşık 6-10 dakika (makarnanın cinsine göre değişir) pişirilir. Sebzeler 3 veya 4 dakika daha piştikten sonra 1 veya 2 kaşık sıcak kaynayan sudan (makarnanın piştiği yer) patlıcan ve çeri domatesleri eklemeden önce sebzelerin olduğu tencereye boşaltılır, her şey yaklaşık 10 dakika pişmeye bırakılır.

Makarna neredeyse hazır olduğunda, kaynar sudan alınır ve tüm sebzelerle birlikte tavaya atılır ve her şey atılır ve 2-3 dakika daha pişirilir ve üzerine birkaç yaprak taze fesleğen ile servis edilir.[1]

Çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu İtalyan yemeğinin birçok farklı türü olabilir çünkü temel kavram sosu makarna ile karıştırmadan önce farklı taze sebzeler kullanarak sos yapmaktır (Tıpkı makarna türünde olduğu gibi, Ortolana için kullanılan sebze türü için de bir şart yoktur.): Bazıları pırasayı soğanla değiştirir ve ayrıca daha besleyici sos yapmak için daha çok domates koyar,[2][3] bazıları ise karışıma doğranmış füme peynirle birlikte siyah zeytin eklemeyi düşünebilir.[4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ""Fusilli all'Ortolana", Giallo Zafferano". 31 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2023. 
  2. ^ ""Vegetarian Pasta Recipe | Rigatoni all'Ortolana", Vincenzo's plate". 19 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2023. 
  3. ^ ""Rigatoni all'Ortolana | Vegetarian Pasta Recipes | Italian Food Recipes", Vincenzos plate". 13 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2023. 
  4. ^ ""Pasta all'ortolana – summer vegetable pasta", Coochinando". 13 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2023.