Pasif matris

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Pasif matris, erken LCD'lerde kullanılan bir adresleme şemasıdır. Bu, m × n bir ekrana ulaşmak için yalnızca m + n kontrol sinyalinin gerekli olduğu bir matris adresleme şemasıdır. Pasif bir matristeki bir piksel, tekrar yenilenebilene kadar aktif sürücü devreleri olmadan durumunu korumalıdır.

Sinyal bir satır veya seçim sinyali ile bir sütun veya video sinyaline bölünür. Seçim gerilimi, hangi satırın adreslendiğini belirler ve bir satırdaki tüm n pikselleri aynı anda adreslenir. Bir satırdaki pikseller adreslendiğinde bir Vsel potansiyeli uygulanır ve tüm diğer satırlar bir Vunsel potansiyeli ile seçilmez durumdadır. Ardından video sinyali veya sütun potansiyeli, her biri için ayrı ayrı m sütunu olan bir potansiyel ile uygulanır. Açık (yanan) bir piksel Von'a karşılık gelirken, kapalı (sönmüş) bir piksel ise Voff potansiyeline karşılık gelir.[1]

Seçilen satır i ve sütun j'deki piksel üzerindeki potansiyel

'dur

ve

seçili olmayan satırlar için.[2]

Bu şema, bu tür adreslemenin tipik LCD'lerdeki sınırlarını tanımlamak için genişletilmiştir.[3][4]

Aktif matris ekranların anahtarlama bileşenine ihtiyaç duymayan pasif matris adreslenmiş ekranlar, Ferro Liquid Display gibi, yerleşik bir bistabiliteye sahip oldukları için aktif matris ekranın anahtarlama bileşenine ihtiyaç duymazlar. Elektronik kâğıt için teknoloji de bir tür bistabiliteye sahiptir. Bistabil piksel öğelerine sahip ekranlar, pasif matris adresleme şeması kullanılarak adreslenirken, TFT LCD ekranlar aktif matris adresleme kullanılarak adreslenir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "First-Hand:Liquid Crystal Display Evolution - Swiss Contributions". ETHW. 15 Aralık 2020. 12 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2023. 
  2. ^ P. M. Alt, P. Pleshko Scanning limitations of liquid-crystal displays, IEEE Trans. Electron Devices, vol. ED-21, ss. 146–155, Şubat 1974.
  3. ^ "Ultimate limits for matrix addressing of RMS-responding liquid-crystal displays". ieeexplore.ieee.org (İngilizce). 11 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2023. 
  4. ^ "Line-by-Line Addressing of RMS Responding Matrix Displays With Wavelets". ieeexplore.ieee.org (İngilizce). 5 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2023.