Paris Bordone

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Paris Bordone
Genel bilgiler
Doğum5 Temmuz 1500(1500-07-05)
Treviso, İItalya
Ölüm19 Ocak 1571 (70 yaşında)
Venedik
UyrukVenedikli, İtalyan
AlanıResim
Sanat eğitimiTitian
Katıldığı akımlarManiyerizm
Ünlü yapıtlarıBalıkçı ve Dük<
Daphnis ve Khloe

Paris Bordone (d. 1500, Treviso - ö. 19 Ocak 1571, Venedik), Venedikli Rönesans ressamı. Şöhretini yapmış olduğu portrelerle kazanan Bordone, aynı zamanda dinsel ve mitolojik ögeleri de resmetmiştir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Paris Bordone Treviso'da 1500'de dogdu. Çocukluğunda Venedik'e gidip yerleşti. 1509'da orada kardeşi Bonifazio'nun çalıştığı Venedikli ressam Titian'ın atölyesine çırak olarak girip resim sanatı eğitimine başladı. Giorgio Vasari bu çıraklık yıllarında Paris Bordone'nin gayet hoşnutsuz olduğunu bildirmektedir.[1]

I. François tarafından Fransa'ya davet edildi. Fransız sarayında birçok portreye imza attı. Buna karşın Fransız koleksiyonlarında bu eserleri bulunmamaktadır. Louvre Müzesi'nde bulunan eserleri sonradan edinilmiş eserleridir.

1548'de Augsburg'a davet edilen Paris Bordone, orada Fugger ailesi ile çalıştı.

Çok sayıda ünlü esere imza atan ressamın en önemli tarihi konulu yapıtı ise 1540 yılında tamamladığı 'Balıkçı ve Dük' adlı tablosudur. Bu tablo halen Venedik Akademisi'nde bulunmaktadır. Diğer bir ünlü eseri de Londra Ulusal Galeri'de sergilenen Daphnis ve Khloe adlı kadın portresidir.

Diğer ünlü tabloları arasında "Madonna", "Çobanların Tapınması", Satranç Oynayanlar, İsa Hekimler Arasında ve İsa'nın Vaftiz Edilişi sayılabilir.

Galerí[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Giorgio Vasari, Le Vite de' più eccellenti pittori, scultori, ed architettori, (1550)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]