Palau'nun posta pulları ve posta tarihi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dosya:Stamp Palau 1983 20cent 1st issue.jpg
1983 Palau Posta Servisi'nin açılışına özel pullar.

Bu, Palau'nun posta pulları ve posta tarihinin bir araştırmasıdır.

Palau Cumhuriyeti, Pasifik Okyanusu'nda, Filipinler'in 500 mil doğusunda ve Tokyo'nun 2,000 mil güneyinde, Caroline Adaları'nın en batı bölümünü oluşturan bir ada ülkesidir.

Bağımsızlık öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Adalar ilk olarak Caroline Adaları için Alman sömürge pullarını, ardından 1914'ten 1944'e kadar Japonya'nın pullarını kullandı. Palau, 1947'de ABD'nin Pasifik Adaları Güven Bölgesi'nin bir parçası oldu ve 1983'e kadar ABD pullarını kullandı.

Bağımsızlık[değiştir | kaynağı değiştir]

Palau'nun ilk pulları, posta bağımsızlığını kazandıktan sonra 1983'te basıldı.

Kaptan Wilson'ın Yolculuğunun İkinci Asrı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yolculuğun ikinci asrına özel basılmış pul seti için orijinal damga iptal işaretleri.

Bu alışılmadık iki yüzüncü yıldönümüne ait pullar için ilham kaynağı George Keate'nin 18. yüzyıla ait Pelew Adaları Hesabı adlı kitabından geldi. Polly Cianciolo'nun araştırması, George Keate'nin adaların keşfedildiği zamana kadar uzanan birçok Palau sahnesini resmeden nadir kitabına yol açtı. Pul konsepti, 9 Ağustos 1783'te, İngiliz Kaptan Wilson'ın Doğu Hindistan Şirketi'nin gemisi Antilop'u batırdığı sırada adaların kazara keşfinin hikâyesini anlatıyor.

Palau kıyısındaki Antilop enkazı, Palaulular ve Avrupalılar arasında hem uzun hem de uyumlu ilk kaydedilen karşılaşmaya yol açtı. Bu keşif, Palau'nun ilk posta pulu setinin temasıdır. 1983 yılında basılan dört pulluk iki bloktan oluşan bu ikinci set, New Yorklu tasarımcı Rosemary De Figlio tarafından tasarlanmış ve Büyük Britanya'da bir güvenlik matbaası olan House of Questa tarafından basılmıştır. Keate'nin 18. yüzyıla ait kitabı Pelew Adaları Hesabı'ndan bir dizi gravür kullandı. De Figlio da Antilop'un tasvirini 8 benzersiz pulların her birinde görünmesini sağladı. Palau'nun keşif öyküsü, 15 Aralık 1983'te, Barbara Last tarafından, İngiltere'nin Haftalık Damga Kağıdında bulunan "STAMP COLLECTING" başlıklı "Kaptan Wilson'ın Yolculuğu" başlıklı makalede ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Aynı yayının ön kapağında bazı pulların renkli bir resmi yer alıyordu. Pul seti dünyanın dört bir yanından olumlu eleştiriler aldı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

ABD Pasifik Adaları Bülteninin web sitesi artık: - https://sites.google.com/site/pacificislanditems/united-states-pacific-islands-bulletin 12 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.