Caroline Adaları'nın posta tarihi ve posta pulları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Karolinen Pulu

Caroline Adaları'nın ilk mektup gelme ve gönderme olayı ara sıra ve buradan geçen gemilere dayanıyordu. İspanyol yetkilileri adalar için posta pulu veya posta damgası yayımlamadılar.

Almanya, hızlı bir şekilde posta sistemini kordu ve Almanya-İspanya Antlaşması (1899)'nın bir parçası olarak 12 Ekim'de Alman pulları "Karolinen" şaklinde sürşarjlanarak yayımlandı. Başlangıçta üzerine yapılan baskı 48 derecede açılandı birkaç ay daha sonra metin açısı 56 dereceye değiştirildi. Bunların örnekleri, her iki açıdan birinde, (bugün kalan pullarda) özellikle iptal edilmiş olanlardadır .

1900 yılında Yap ve Ponape, Alman Yeni Ginesi ve Hong Kong arasında çalışan düzenli postaların durak yeriydi. Başlangıçta hizmetler hükûmetin sübvansiyonuyla Reich Mail Steamer Lines firması tarafından işletiliyordu. Daha sonra 1902 yılında bu işi Jaluit Company üzerine aldı.

1901 yılı Ocak ayında, Almanya bütün Alman kolonilerinde ortak dizayn olan Kaiser'in yatı Hohenzollern i gösteren pullarını basdı. Caroline'ler için basım "KAROLINEN" tanımlamasını içeriyordu ve bütün pullar mark ve fenik değerliydi. Düşük değerli pulların kullanımayan birçok kopileri bugün hala vardır. Bunun nedeni Alman işgalinin kısa süreli olması ve Caroline'lerde yaşayan mektup yazan kişilerin çok az olmasıdır. Gerçek kullanılan pullar olağanüstüdür, tipik olarak 5-20 defa daha kullanılmayandan yüksekdir.

1905 yılında 5 feniklik pulların stokları tayfunda tahrip oldu ve 10 feniklik pullar parçalara ayrıldı. 1910 yılındaki diğer bir yoklukta 20 feniklik pullar da parçaya ayrıldı ve 3 feniklik pullar 5 feniğe sürşarjlandı.

Japon işgali 1914 yılı Ekim ayında kalkdı. Bundan sonra Japon pulları İkinci Dünya savaşı sonuna kadar kullanıldı. Almanya Caroline Adaları için Yat serisi pullarını 1919 yılına kadar lozenge watermark kâğıt üzerine basdı fakat bunların hiçbiri mektup üzerinde kullanılmadı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]