Otonomizm (doktrin)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Otonomizm, bir ulusun veya bölgenin siyasi özerkliğini elde etmeyi veya sürdürmeyi savunan bir siyasi görüştür. Egemenlikçilik, otonomizmi içerse de, federalizme karşı olmak zorunda değildir.

Otonomist partilere örnekler arasında Kanada'da Quebec Union Nationale, Action démocratique du Québec ve halefi Coalition Avenir Québec, Alberta Özgürlük ve Muhafazakârlık Partisi, Çin'de Yeni Makao Birliği, Fransa'da Parti progressiste martiniquais, Birleşik Krallık'ta Scottish National Party, İtalya'da Lega Nord ve Porto Riko'da Popular Democratic Party yer almaktadır.

Kanada[değiştir | kaynağı değiştir]

Alberta[değiştir | kaynağı değiştir]

Önce Alberta Partisi (AFP), Batı Özgürlük Partisi (WFP) ve Ayrılık Partisi (SP) olarak da bilinen Alberta Özgürlük ve Muhafazakârlık Partisi (FCPoA), Derek Fildebrandt liderliğindeki yeni reformların bir parçası olarak eski Alberta ayrılıkçılığını terk ederek Alberta otonomisini desteklemeye karar verdi.[1]

Quebec[değiştir | kaynağı değiştir]

Quebec'teki dört siyasi parti, Ulusal Birlik (UN), Quebec'te demokratik eylem (ADQ), Québec Koalisyonu (CAQ) ve Otonomist Ekip (EA) otonomizmi destekler. Bu eyalet partileri, belirli federal yetkilere sahip olmak ve eyalete otonom bir devlet olarak tanınmak istiyor.[1]

Romanya[değiştir | kaynağı değiştir]

Székely özerklik hareketi, Macar toplumunu temsil eden yerel partiler ve Macaristan'daki siyasi partilerin çoğu tarafından desteklenmektedir.

İspanya[değiştir | kaynağı değiştir]

İspanya'nın Özerk Toplulukları, kapsamı sınırlı olmasına rağmen doktrini gösterebilir.

İsviçre[değiştir | kaynağı değiştir]

İsviçre'nin 26 kantonu federal bir eyalette özerklik ilkesini ortaya koyuyor. İsviçre Federal Anayasası, kantonların federal yasalarla sınırlandırılmadığı sürece egemen olduğunu beyan eder. Ayrıca, Anayasa federal hükûmete vermediği yetkileri kantonlara vermiştir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "New Freedom Conservative Party not separatist, rather 'Alberta patriots': Fildebrandt". Calgary Herald (İngilizce). 20 Temmuz 2018. 21 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2018.