Otomobil sürücüsü eğitimi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Otomobil sürücüsü eğitimi, motorlu taşıtlar için dünya'da evrensel olarak belirlen ve trafikte sürücülerin güvenli ve düzenli seyir edebilmelerini amaçlayan bir dizi beceri geliştirme programıdır.

Sürücü eğitmi alan bir öğrenci.

Bu eğitimi sağlayan kişiye sürücü eğitmeni, eğitilen kişi ise sürücü adayı denir. Sürücü olmak isteyen her birey sürücü eğitimine tâbi tutulur. Bu eğitimlerin süresi, yaş sınırlaması ve benzeri yeterlilik ilkeleri ülkeler arasında değişiklik göstermektedir. Bu süreç içerisinde Trafik kuralları eğitimi, Trafik işaretleri eğitimi, ilk yardım bilgisi, Trafik adabı dersi, sürüş tekniği becerisi, psikolojik, psiko-teknik ve koordinasyon benzeri bilgilerin, becerilerin geliştirilmesi esasına dayanır. Yapılan eğitimlerin sonunda aday sürücü belgesi sahibi olmaktadır.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

The British School of Motoring (BSM) tarafından Haziran 1900'de İngiltere Britanya'da dünyanın ilk sürüş derslerini vermiştir.[1][2] (BSM) Hugh Stanley Roberts tarafından güney britanya kurulmuştur.[1] Derslerin eğitimleri ve dünyadaki ilk sürücü eğitmeni Bay Hankinson tarafından verilmiştir.[2] İngiltere'de bir sürücü okulu unvanını alan ilk organizasyon, Motorlu Araba Deposu ve Birkenhead Otomobilcilik Okulu olmuştur.[1] William Lee, okulu Mayıs 1901'de kurdu ve Baş Eğitmeni Archibald Fordtur.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Araba Motorlu taşıt Motorlu taşıtlar vergisi
Motorlu taşıt yolu Trafik kazası Trafik polisi
Sürücü belgesi Trafik ışığı Trafik sıkışıklığı
Emniyet kemeri Otomobil Otomobil lastiği
Otomobilin tarihi Otomobillerde oluşan dirençler Karayolları Genel Müdürlüğü
Karayolları Trafik Kanunu Yol Paralel park

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "A Brief History of Driver Education in the UK". derf.org.uk. 15 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2020. 
  2. ^ a b c "When were the first driving lessons given?". The National Motor Museum Trust (İngilizce). 4 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2020.