Paralel park

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Paralel park edilmiş araçlar

Paralel park, belirli doğrultuda park hâlinde bulunan taşıtlar ile aynı doğrultuya getirerek, temel sürüş teknikleri, dikkat ve konsantrasyon, şekil fark etme, hafıza ve göz-el-ayak koordinasyonu gibi nitelikler ile kullanılmakta olan araç park biçimi.

Temel sürüş eğitimi almış her sürücünün eğitim sırasında öğrendiği bir teknik olan paralel park, kullanılan aracın mekanik sistemine göre (manuel, otomatik veya yarı-otomatik vites) direksiyon, vites, debriyaj ve fren pedalları, araç aynaları, araç sinyalleri kullanılarak gerçekleşitilir. Paralel park tekniği kullanılacak durumda, eğer araç seyir halinde ise duruş sinyali (sağ sinyal) verilerek doğru şeride geçilir. Hız düşürülür. Uygun park alanı seçilir. Park yasağı, mülk çıkışı, engelli birey park alanı, durak noktası olmaması vb. durumlar kontrol edilir. Araç, park hâlinde bulan ilk konumdaki aracın hizasına getirilir. Geri vitese (R) alınır. Direksiyon tam sol yönde çevrilir araç 45° döndükten sonra direksiyon 9-15 konumuna getirilir ve açı korunarak aracın bir öndeki araç ile hizası sağlanır; yani aracın ön kısmının girebilecek yeterli konuma sahip olması sağlanır. Ve son olarak aracın direksiyonu tam sağa döndürülür; bu işlem sırasında sağ yan ayna ile doğrultu kalibrasyonu sağlanır. Araç, iki araç ile hizalandığı durumda direksiyon düzeltilirek vites boşa alınıp el freni kaldırılır ve araç stop ettirilir. Böylece park işlemi tamamlanır. Araç stop ettirildikten ve el freni çekilmiş durumda getirildikten sonra, park alanı eğimli bir konum ise buna göre araç yönü tayin edilir. Debriyaja basılır. Araç yokuş aşağı ise geri vitese (R), yokuş yukarı ise 1. vitese alınır.

Paralel park tekniği
Paralel park tekniği

Paralel park alanından çıkış[değiştir | kaynağı değiştir]

Paralel park edilmiş aracı, park alanından çıkarma işlemine başlamadan önce güvenli sürüş önlemleri kontrol edilir (emniyet Kemeri, dikiz ve yan ayna kontrolleri vb.) ve araç çalışır duruma getirilir. Park yerinden çıkışa hazır olduğunda kalkış sinyali (sol sinyal) verilir. Geçilmek istenen şeritte seyireden araçlara yol hakkı tanınır. Direksiyon aracın çıkabileceği kadar çevrilir ve doğru şeride girilerek park çıkış işlemi tamamlanır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]