Osman Efendioğlu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Osman Efendioğlu (d. 1936, Taşköprü, Rize) Türk atma türkücü ve aşık. Efendioğlu, 2015 yılında atma türkü geleneğini en iyi yaşayan ve aktaran kişi sıfatıyla UNESCO kriterleri çerçevesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "Yaşayan İnsan Hazinesi" ilan edilmiştir.[1]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Hasan ve Sakine Efendioğlu'nun çocuğu olarak dünyaya geldi. İlkokulu Yiğitler köyündeki ilkokulunda okudu. Kasarcı olarak başladığı iş hayatına sırasıyla şoför muavini ve ağır vasıtalı araç şoförü olarak devam etti. Ardından Yiğitler köyünde açtığı Efendioğlu Kırtasiye isimli dükkânda çalıştı.

Şiirleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Şiirlerinde Efendioğlu, Osman ve Osman Efendioğlu mahlaslarını kullandı. İlkokul yıllarında atma türkü söylemeye başladı. Tüylüoğlu Mehmet Ali, Topal Osman Kandemir, Kamburoğlu Ahmet ve Kel İlyas'tan atma türkü geleneğini öğrendi.[2] Halk Eğitim Merkezi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği atma türkü yarışmasında ve çeşitli şiir yarışmalarında birinci oldu. Kaçkar TV'de Osman Efendioğlu ile Atma Türkülerimiz programını sundu. 2008'de aklındaki şiirleri derleyerek Şiirlerle Rize Meltemleri isimli kitabı yayımladı. Efendioğlu, kendi ifadesine göre Rize'deki atma türkülerinin %90'ını bilmektedir.

Kişisel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1951 yılında Nazmiye Hanımla evlenen Osman Efendioğlu'nun üç oğlu vardır.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Rizeli şair UNESCO'nun "Yaşayan insan hazineleri listesine girdi". cumhuriyet.com.tr. 29 Ekim 2016. 26 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2022. 
  2. ^ "Osman Efendioğlu". aregem.ktb.gov.tr. 3 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2022. 
  3. ^ Damlanur Küçükyıldız (24 Mayıs 2018). "Osman Efendioğlu". teis.yesevi.edu.tr. 23 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2022.